Medijska kuća „NovaS“ iz Srbije provela je kratko istraživanje o tome koliko je godina potrebno raditi da bi se mogao kupiti u Beogradu, ali i u gradovima regiona. Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, zauzima neslavno prvo mjesto kada je u pitanju vrijeme neophodno da prikupite novac.

sarajevozgrade

Kao kriteriji su uzete prosječna plaća u svakoj zemlji i jedinstvena cijena stana, koju je moguće pronaći u glavnim gradovima svih zemalja koje su uzete u razmatranje, a to su Srbija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija.

Najgori u regionu

Kako bi napravili prosjek, uzeli su cifru od 120.000 eura (oko 240.000 KM), što je u Beogradu dovoljno za stan od 50 kvadrata na Karaburmi, 90 u Zemunu i svega 25 kvadrata na Starom Gradu u Beogradu. S obzirom na to da je trenutna prosječna plaća u Srbiji 730 eura (oko 1.500 KM), građaninu Srbije je potrebno više od 13 godina i devet mjeseci da bi kupio stan u Beogradu.

U ostalim zemljama regiona situacija je bolja nego u Srbiji, osim u Bosni i Hercegovini, gdje je za stan u Sarajevu od oko 240.000 KM potrebno raditi više od 15 godina, uz uvjet da sav novac od plaće ostavljate "sa strane". Ovo važi u slučaju da imate prosječnu plaću, koja u BiH iznosi 1.300 KM.

U Crnoj Gori je prosječna plaća 800 eura (oko 1.600 KM) i potrebno je 12,5 godina da se prikupi novac za stan od 120.000 eura (240.000 KM). U Hrvatskoj je prosječna plaća 1.200 eura (oko 2.400 KM), što znači da bi prosječan Hrvat stan mogao kupiti za osam godina i četiri mjeseca, ali treba uzeti u obzir da je u Zagrebu danas teško pronaći stan po datoj cijeni. Slovenija ima prosječnu plaću od 1.435 eura (oko 2.800 KM) pa bi im za stan bilo potrebno tačno sedam godina.

Nedosanjani san

Ovi podaci zapravo impliciraju da prosječnom stanovniku kupovina stana u Sarajevu može biti samo nedosanjani san ili, u najboljem slučaju, stvar koja ga odvodi u višedecenijsko dužničko ropstvo. Ipak, stanogradnja i prodaja stanova u glavnom gradu BiH odvijaju se punom parom, jer stanove kupuju dijaspora i imućniji građani koji tako dodatno povećavaju cijene nekretnina.

Spaho Ljajić, stručnjak za nekretnine, ističe kako je, uprkos mišljenjima, potražnja znatno veća od ponude, te da trenutna gradnja ne može zadovoljiti ni domaće stanovništvo.

- Veliki je problem s dobivanjem građevinskih dozvola, administracija je veoma spora, nemamo dozvola za gradnju. Čeka se do tri godine, a sve to utječe na odlazak investitora. Tu su i problemi s nedostatkom majstora i poskupljenjem građevinskog materijala - objasnio je Ljajić.

Subvencioniranje kupovine

Vlada Kantona Sarajevo je iz budžeta za prošlu godinu izdvojila je 5,5 miliona KM te obećala čak i do 12.000 KM svakom prijavljenom za kupovinu stana. Međutim, kako je broj prijava uveliko nadmašio projekcije Vlade, na kraju je donesena odluka da se svakom prijavljenom kandidatu odobri oko 4.820 KM.