Tropske biljke zahtijevaju više svjetlosti i vlage od biljaka iz drugih klima. Ako ste se već odlučili na jednu, evo gdje je trebate smjestiti u svom domu da vam može dugo živjeti.

tropskebiljke

Ukrašavanje kupatila biljkama sve je popularniji trend u uređenju enterijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živahniju, elegantniju ili prirodniju atmosferu, ovisno o tome kakve biljke odaberete.

Vlaga pogoduje biljkama u kupatilu

Također, sobne biljke upijaju štetne hemikalije poput formaldehida, a očistit će zrak i od sitnih čestica dezodoransa i lakova za kosu, pokazala su američka istraživanja. Ipak, trebate paziti da ih direktno ne posprejate jer će malo koja biljka to podnijeti.

Vlaga u zraku koja se stvara pri svakom tuširanju i kupanju pogoduje većini tropskih biljaka kojima smeta suh zrak, pa je za njih kupatilo idealno mjesto. Naravno, pod uslovom da je barem djelimično osvijetljena.

tropskebiljke4

Biljke možete uzgajati i u kupatilima bez prozora, no samo ako nabavite posebne fluorescentne svjetiljke ili većinu dana držite vrata otvorena, tako da dobiju dovoljno dnevne svjetlosti iz susjednih prostorija.

Nekoliko savjeta za održavanje

Ako se lišće biljke smanjuje, ima previše ili premalo svjetlosti. Naginje li se prema prozoru, potrebno joj je više svjetla. Ako je lišće žuto ili vene, biljku zalijevate previše ili premalo.

Za elegantan dojam posadite biljku u posudu u onoj boji koja prevladava u kupatilu. Efektno će izgledati posude kontrastne boje, a i biljke posađene u držače četkica za zube ili vrčeve.

Fikusu odgovara vlažan zrak, a većina vrsta uspijeva i na slabom svjetlu iako tada raste sporije. Ljeti se zalijeva dvaput, a zimi jedanput sedmično. Pazite da voda ne stoji dugo u podlošku.

tropskebiljke1

Aloe veru smjestite pokraj istočnog ili zapadnog prozora, a zalijevajte tek kad se zemlja osuši. Prerežete li list, dobit ćete gel koji ubrzava zacjeljivanje opeklina, a odličan je i u maskama za lice.

tropskebiljke2

Bambus se može uzgajati u staklenci s vodom, pa u kupatilu izgleda vrlo skladno. Uspijeva i na slaboj svjetlosti, a obrezivanjem ga možete skraćivati ili pustiti da izraste visoko.

Orhidejama je zrak u većini prostorija suviše suh, a odlično uspijevaju u vlažnom okolišu kupatila. No treba im puno svjetlosti. Najbolje ih je staviti uz istočni ili zasjenjeni južni prozor.

tropskebiljke3

Paprati su idealne za kupatila jer vole vlažan zrak i slabu svjetlost. Najlakša za uzgoj je vrsta Asplenium nidus, koja kupatilu daje tropski izgled, i izdržljiva paprat Cyrtomium falcatum.