Osim što biljke pružaju osjećaj ugode i ukrašavaju vaš prostor, one pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti. Pretvarajući ugljični dioksid u kisik poboljšavaju kvalitet zraka, a dokazano je i kako prisutnost biljaka pozitivno utječe na dojam i osjećaj koji se stvara kod ljudi u prostoru u kojem borave.

kuhanjehrane

Kako bi i dalje imali ove blagodeti od svojih biljaka, potrebno ih je tokom zime i dohranjivati. Umjesto gnojiva, razmislite o ostaloj vodi u kojoj ste kuhali povrće, krompire ili tjesteninu.

Prema Kari Nesvig, koja je izvorno pronašla ovaj savjet u East River Nurseryju, malo vode za kuhanje možda je ono što treba kućnim biljkama da zasjaje u punom sjaju.

Ohlađena, zaostala voda u kojoj ste kuhali povrće sadrži hranjive sastojke koje se ispuštaju iz hrane tokom kuhanja, a ovisno o tome šta jedete, mogli biste na kraju opskrbiti svoje biljke vrlo cijenjenim fosforom, dušikom i kalcijem.

Kada prokuhate hranu poput tjestenine, povrća, jaja ili krompira, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, dušik i kalcij se otpuštaju u vodi.

Stoga, nakon što se voda ohladi, ne samo da ćete svojim biljkama pružiti fino piće, nego će biljke dobiti i malo prijeko potrebnog gnojiva iz hranjivih tvari u vodi.