Biljkama u domu nagradit ćete sebe i svoje bližnje nečim što nosi svoju priču, atmosferu, miris, energiju i ljepotu. Biljku možete i pokloniti onome koga volite jer svaki dom uljepšat će nova biljka, začin ili makar samo cvijet.

biljketoksini1

Kao što vaše biljke oplemenjuju vaš dom i život, oplemenite i vi njih. Redovno ih zalijevajte, smjestite ih kraj dovoljno svjetla i na temperaturu koja im pogoduje. Čistite njihove listove od prašine i šapnite im ponekad koju lijepu riječ.

Svekrvin jezik 

Ovo je biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova. Ona iz zraka pročišćava benzen, formaldehid i trikloroetilen. Nije zahtjevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i sjenu, a možete je držati i blizu radijatora jer taj cvijet ne voli puno vlage. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kisik proizvodi i noću.

biljketoksini2

 

Gerber

Gerber čisti prostor od dušika, benzena i formaldehida. Ovaj je cvijet prekrasnih boja te dobro upija i štetne spojeve koji se nalaze u dimu cigarete. Postoji oko 100 raznih vrsta gerbera, a najčešće su žute, ružičaste, crvene, narandžaste i bijele boje. Nije mu potrebna velika njega, voli sunčana mjesta i podnosi velike vrućine. Morate ga samo dovoljno zalijevati i dopustiti mu da uljepša prostor.

biljketoksini3

 

Dracena

Tropska biljka porijeklom s Madagaskara filtrira mnoge toksine, uključujući formaldehid. Ne odgovara joj direktna svjetlost, propuh ni hladnoća. Dopuštaju li uslovi, dracena može narasti i do tri metra te svojom zanosnom pojavom krasiti svaki dom.

biljketoksini4

 

Aloa Vera

Aloa proždire razne štetne spojeve iz zraka, uključujući zračenje TV ekrana i računarskih monitora. Osim toga, njeni se listovi mogu koristiti i za liječenje opekotina te za izradu raznih blagotvornih pripravaka za kožu. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćivača zraka.

biljketoksini5

 

Bambus palma

Ovo je tropska biljka i jedan od najboljih zelenih pročišćivača zraka. Savršeno filtrira formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Ne smije stajati direktno na suncu, no ipak joj treba osigurati dovoljno svjetla. Posebna čar ove biljke je što svojim izgledom uvijek podsjeća na topli ljetni ugođaj te što njeni listovi nisu opasni za mačke.

biljketoksini6

 

Ljiljan mira

Ljiljan mira je sobna biljka koja se hrani štetnim zračenjem i stoga je njeno idealno mjesto uz televizor ili računarski monitor. Apsorbira benzen, formaldehid, trikloroetilen, amonijak te ksilen i toluen, koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor.

biljketoksini7

Kod elegantnog spatifiluma treba pripaziti na njegov otrovni sok jer u dodiru s kožom izaziva iritaciju, a progutaju li se dijelovi biljke, to će uzrokovati bolove u želucu, pa treba paziti na malu djecu i kućne ljubimce.

 

Bršljan

Poznat i kao Hedera helix, bršljan je penjačica je koja obično raste oko kuće, no može se uzgojiti i kao sobna biljka. Bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

biljketoksini8

 

Fikus

Zimzelena biljka porijeklom je iz Indije. Zbog tropskog izgleda lijepo će ukrasiti vaš dom te u isto vrijeme učinkovito ukloniti monoksid, formaldehide i još drugih spojeva iz zraka. Listovi su obično široki, tamnozeleni i sjajni te ih treba čistiti od prašine kako bi sačuvali svoj sjaj.

biljketoksini9

Fikusu treba nešto svjetla, redovnog zalijevanja i gnojiva, no neće uvenuti ako ga ostavite i u sjeni i nekad preskočite zalijevanje. Ali pripazite imate li malu djecu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.