Kineski fenjer, fizalis ili peruanska jagoda – sve su to različiti nazivi iste biljke koja u jesen pokazuje svoje najljepše ruho.

fenjer5

Kineski fenjer ili Physalis nalik je malim lampionima ili fenjerima narandžasto-crvene boje, krhkima na dodir, koji su neizostavni dio jesenskih dekoracija. Dovoljno je grančice s "lampionima" postaviti u vazu bez vode te tako osušene dugo mogu biti upečatljiv ukras doma.

Kako uzgojiti kineski fenjer?

Želite li iduće jeseni i sami uživati u malim "lampionima" iz svog vrta ili balkona, vrlo ih jednostavno možete i sami uzgojiti.

fenjer2

Kineski fenjer najčešće se uzgaja iz sjemenki, no može se i zasaditi gotova sadnica. Sije se ili u proljeće ili u jesen, i to odmah na gredice, ako imate vrt. Važno je da se sjemenke prekriju s do 3 cm komposta ili humusa kako bi se tlo nahranilo te kako bi sjeme ujedno bilo zaštićeno od zimskih niskih temperatura.

fenjer4

Ako kineski fenjer želite uzgajati kao ukras svog balkona, tokom zime treba ga smjestiti u zatvorene prostore. Tada mu treba i mnogo manje vode nego tokom toplijih mjeseci.

Ova biljka pogodna je za balkone i gredice koje su okrenute prema južnoj ili zapadnoj strani svijeta. Cvjetat će bijelim, neupadljivim sitnim cvjetovima, a upravo će iz njih nastati mali, narandžasti "lampioni".

Kineski fenjer nije samo ukras, jestiv je

Kada sazru, narandžasta membrana oko plodova polako će se početi sušiti i poprimati smećkastu boju, a iz njih će početi viriti narandžaste loptice, nalik malom paradajzu. Upravo je to plod biljke koji je jestiv kod nekih sorti. Ti su plodovi slatko-kiselog okusa.

fenjer7

Može se jesti kao dodatak u voćnim salatama te je pogodan za pravljenje kolača, džemova, sokova i koktela. Plod sadrži ugljikohidrate, proteine i malo masti, a smatra se i odličnim antioksidantom.

fenjer6

Njegova konzumacija povoljno utječe na povišeni krvni pritisak i dijabetes, te se smatra jednom od najljekovitijih biljaka u botanici.

Zbog velikih količina vitamina C koje sadrži, utječe i na podizanje imuniteta te tako i na neki način štiti od sezonskih prehlada i gripa.

Ipak, omotač koji štiti plod, odnosno "lampion" je otrovan, pa pripazite ako imate kućne ljubimce.