Ušli smo u juni, mjesec u kojem počinje i ljeto. To znači da bi pred nama trebalo biti sve više toplih, dugih, sunčanih dana, što je i idealno vrijeme za biljke koje vole toplinu.

biljkebalkon8

Ako kasnite i još niste odlučili koje biljke saditi za ljeto, nemojte brinuti. Ne postoje konačni datumi kada sve mora biti spremno i u tlu. Sve je stvar procjene, a i svaka sezona je drugačija.

Iako juni možda ne označava početak sezone sadnje, on nije ni njen kraj. Zapravo, postoji cijeli niz biljaka koje u ovom mjesecu možete posaditi u zemlju, a one će sretno rasti cijelo ljeto.

Imajte na umu i da sadnja biljaka nije uvijek predvidiv zadatak. Ona od vas zahtijeva da budete fleksibilni, da istražujete i da novostečena znanja čuvate za budućnost.

Ako ste dosad preskakali sadnju, ali sada ipak želite nešto učiniti s vašim vrtom ili balkonom, u nastavku vam donosimo šta možete posaditi tokom juna.

Radi se o jednogodišnjim biljakama, a ako posadite novu rundu krajem mjeseca, imat ćete svježe boje do jesenskog mraza. Vaše opcije su:

1. Suncokret

Ovaj čarobni cvijet simbolizira sunce, ljeto, sreću i vedrinu. Raste samo u ljetnim mjesecima, od juna do septembra, i ne može živjeti bez sunca. Tokom dana okreće se za suncem, a navečer nježno pogne glavu i tako čeka jutro.

biljkebalkon2

 

2. Cinija

Savršen ljetni odabir za one koji se ne stignu mnogo baviti cvijećem. Naime, cinije su vrlo izdržljive i jednostavne te osim povremenog zalijevanja ne traže nikakvu drugu brigu.

biljkebalkon3

 

3. Uresnica ili kozmos

Cvjetovi kozmosa mogu biti bijeli, rozi, ljubičasti... Raste u visinu pa je lako lomljiv zbog čega je dobro osigurati mu potporu u obliku drvene letvice ili ga posaditi kraj ograde. Ova biljka dobro podnosi ljetne vrućine pa voli osunčana mjesta, a rado je posjećuju pčele.

biljkebalkon1

 

4. Neven

Cvjetovi nevena mogu biti u raznim nijansama žute i narandžaste boje. Njegovi listovi prekriveni su dlačicama, a cvate od početka ljeta sve do sredine jeseni. Čest je prizor u vrtovima, a jedan od glavnih razloga je činjenica da štiti druge biljke. Neven je poznat i po svojim ljekovitim svojstvima.

biljkebalkon4

 

5. Pijetlova krijesta (Celosia)

Pijetlova krijesta ili dražesna celosia vrlo je otporna i izdržljiva biljka koja najbolje uspijeva na direktnom suncu dobro podnoseći sušu. Sadnice celosije dolaze u predivnim jarkim nijansama poput roze, crvene, žute i narandžaste, ali jednako impresivno izgleda i u bijeloj varijanti, a mogu biti i dvobojne.

biljkebalkon5

 

6. Karanfil

Cvijeće čiji opojni miris možemo namirisati već s nekoliko metara bez sumnje je karanfil. Za rast mu je potrebno dosta vlage pa je dobro često ga zalijevati. Što se tiče smještaja, voli puno svjetlosti, ali ne i direktnu izloženost suncu.

biljkebalkon7