Cinerarija se ubraja u najljepše sobno cvijeće. Nazivaju je i pepeljugom zbog latinskog porijekla njenog imena (lat. cinis, gen. cineris pepeo).

cine1

Obuhvata preko 1300 različitih vrsta biljaka, rasprostranjenih po cijelom svijetu, koje izvorno stižu sa Kanarskih ostrva. Najčešće gajene biljke su Cineraria cruenta sa mnogo grupa hibrida i Cineraria maritime koja ima peraste srebrnkaste listove i sitne žute cvjetove. 

U toploj prostoriji brzo procvjeta

Cinerarija voli toplotu i vlagu. Smjestite je na svijetlo mjesto zaštićeno od direktnog sunca.

cine2

U toploj prostoriji uz obilnije zalijevanje brzo procvjeta. Ne podnosi propuh, kao ni suh vazduh. Ljeti, ako je moguće, držite biljku na otvorenom u bašti ili na terasi, ali je opet sklonite sa direktnog jakog sunca.

Cinerarija traži puno vode i supstrat uvijek mora biti vlažan. Isušivanje zemlje u saksiji pogubno je za biljku. Zemlja treba da je propusna, da se voda u njoj ne zadržava.

cine4

Voli nižu temperaturu, oko deset stepeni Celzijevih, koja je odlična za formiranje pupoljaka. Kada se pupoljci formiraju treba je jednom sedmično prihranjivati.

Cvjetanje traje oko mjesec i pol. Kada biljka precvjeta dalje gajenje je teško, jer se biljka razmnožava sjemenom u okolnostima koje je teško obezbijediti u kućnim uslovima.

Razmnožavanje cinerarije

Cinerarija se razmnožava sjemenom, koje je sitno te se prosipa po površini supstrata nakon čega se saksija pokriva staklom ili plastičnom folijom kako bi se povećala vlažnost pogodna za nicanje.

cine3

Sjeme se sije od šestog do devetog mjeseca kako bi cvjetanje bilo od dvanaestog do četvrtog mjeseca.

Površina supstrata mora uvijek biti vlažna, a pri temperaturi od oko 20 stepeni Celzijevih mladi izdanci biljke javit će se već za desetak dana.

Treba je prskati da je ne bi napale lisne vaši. Ako se vaši pojave mora se redovno čistiti i prskati nikotinskim preparatima ili sredstvima protiv lisnih vaši.

Sve boje cinerarije

Senecio cruentus ili Cineraria cruenta je jednogodišnja biljka grmolikog izgleda sa cvjetovima sličnim kao kod margarete, skupljenih u štitaste cvati. Sreće se mnogo hibrida ove biljke, koji se međusobno razlikuju kako po visini stabla, tako i po obliku i boji cvjetova.

cine5

Biljke iz grupe hibrida Stelata imaju najveću visinu i dostižu 70 centimetara, a cvjetovi su sitni i zvjezdasti, dok biljke iz grupe hibrida Grandiflora imaju visinu oko 45 centimetara, sa veoma krupnim cvjetovima.

Hibridi iz grupe Nana odlikuju se zbijenim, grmolikim izgledom, malom visinom i upadljivim cvjetovima jarkih boja.

cine6

Listovi su ovalnog oblika ili srcasti, svijetlozelene boje sa maljama, a boja cvjetova može biti jednobojna ili dvobojna. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili dupli.  

Rod Senecio dobio je ime od latinske riječi Senex što označava starca. Kada cvjetne glavice formiraju sjeme i počnu se sušiti, na sjemenkama se nalazi bijela paučinasta tvorevina, pa cvjetne glavice liče na glave sijedog čovjeka.