Kako bi vaše zelene ljubimice što bezbolnije podnijele vrijeme kada ste na godišnjem odmoru i niste kod kuće, potrebno ih je pripremiti za taj period vašeg odsustva.

biljkezalijevanje1

 

Prije odlaska na put

Nekoliko dana prije odlaska svoje biljke temeljito pregledajte. Odstranite ocvale cvjetove i uvele listove. Uvjerite se u zdravlje biljke tako što ćete provjeriti da li postoje ikakvi znakovi štetočina na listovima i stabljikama.

Dva dana prije puta dohranite ih odgovarajućim gnojivom.

Osjetljive biljke poput orhideja ili bonsaija povjerite osobi od povjerenja koja već zna kako da se brine o njima ili ostavite papir sa detaljnim uputama o njezi ovih biljaka.

Voda život znači

Nekoliko sati prije odlaska na put biljke obilno zalijte. Tanjiriće ispod saksija ispunite oblucima i naspite vodu u podloške koji će na taj način vlažiti zrak oko biljke.

Zemlju u saksiji možete dodatno zaštititi koristeći malč koji zadržava vlagu. Po povratku ne morate uklanjati malč jer on služi i kao prirodno gnojivo za zemlju.

Maknite ih sa jakog sunca u prijatnu sjenu i po mogućnosti u jednu od hladnijih prostorija u vašem domu.

Samozalijevanje biljaka

Ukoliko nemate osobu od povjerenja kojoj biste povjerili svoje biljke dok ste vi na putu, pokušajte organizovati zalijevanje biljka uz pomoć plastične boce ili uz pomoć gaze i kante s vodom.

Plastičnu ili staklenu bocu dobro operite vrućom vodom. Na čepu iglom probušite milimetarsku rupicu.

biljkezalijevanje2

Naspite vodu u flašu i dobro začepite. Okrenite bocu čepom dole i uronite je u zemlju u saksiji. Tako će voda kapati i zalijevati biljku dok ste odsutni.

Drugi način je da kantu napunite vodom i postavite je na povišeno mjesto kao što je naprimjer stolica. Oko stolice postavite saksije sa cvijećem. U kantu uronite komade debele špage ili trake od gaze, a drugi kraj ovih „vodenih provodnika“ položite na zemlju u saksijama. Za svaku saksiju koristite poseban komad vrpce, špage ili tkanine.

Na ovaj način vlaga će dospijevati do saksija, polako vlažeći zemlju i držeći vaše cvijeće živim i sretnim.

Povratak kući

Kada se vratite s godišnjeg odmora obavezno pregledajte biljke. Provjerite da li su presušile ili su pak previše zalivene.

Ako su se počele sušiti, zalijete ih obilno, sačekajte da se zemlja osuši i opet zalijte. Nakon što se povrate u život, prihranite ih odgovarajućim gnojivom.