Iako nazvana kraljicom, aglaonema ne traži kraljevski tretman. Pripada porodici Aracea. U naše krajeve je stigla sa Filipina, Bornea i Indonezije.

Poznato je oko 50 vrsta ove lijepe zeljaste trajnice, a najpoznatija je Aglaonema crispum, poznata pod nazivom “srebrna kraljica”. Postoje i hibridne vrste ove biljke sa crvenkastim listovima.

Jednostavna njega

Aglaonema, što u prevodu znači svijetleća nit, je biljka velikih zeleno-srebrnih listova koja nije jako zahtjevna za brigu i uzgoj. Posadite je u tresetni supstrat i postavite na sjenovito mjesto, gdje u kraćim vremenskim intervalima može biti i sunca, samo pazite da ima dovoljno prostora.



U ljetnom periodu zalijevajte je obilnije svakih četiri do pet dana, pazeći pri tome da je zemlja uvijek umjereno vlažna. Održavajte vlažnost listova prskajući biljku bar dva puta sedmično. Zimi zalijevajte samo kad primijetite da je zemlja sasvim suha. Uvijek koristite isključivo mlaku i mekanu vodu.

Prihranjivanje tekućim gnojivom obavljajte za vrijeme toplih mjeseci dva puta mjesečno.



Idealna temperatura za uzgoj ove biljke je između 14 i 18 stepeni Celzijevih. Voli toplotu i nije pretjerano osjetljiva na suh zrak. Ako primijetite da listovi vaše aglaoneme postaju žuti, smanjite zalijevanje ili je prebacite na toplije mjesto. Također, postoji mogućnost da ju je napala štitasta uš, koju možete prepoznati ukoliko sa donje strane lista primijetite bijele tačkice.

Povremeno mokrom mekanom krpom obrišite prašinu sa listova.

Razmnožavanje i presađivanje

Presađivanje se obavlja u proljeće, najbolje u maju, tako što ćete presaditi biljku u mješavinu zemlje sa tresetom uz dodatak malo pijeska i perlita.



Proljeće je također vrijeme za razmnožavanje koje se vrši dijeljenjem odraslih biljaka ili reznicama vrhova lišća. Razmnožavanje je najjednostavnije obaviti tako da razdvojite busene biljke i posadite ih u posude sa tresetom i pijeskom i pustite da se zakorijene.