Sve boje ovog egzotičnog cvijeta, od jarko žute, koralno crvene, do narandžastih nijansi boje lososa ili kajsije, opravdavaju krosandrin nadimak “cvijet-vatromet”.

Krosandra stiže iz Indije. Samo jedna vrsta ove grmolike cvjetnice uzgaja se kao sobna biljka. 

Godi joj toplota i vlažnost

Krosandru (Crossandra infundibuliformis) postavite na svijetlo mjesto, ali je zaštitite od direktnog sunca i propuha. Godit će joj topla prostorija gdje temperatura ne bi smjela pasti ispod 15 stepeni Celzijevih. Ukoliko cvijet stoji na hladnom mjestu, listovi će poprimiti ružnu, tamnu boju. Srećom, niska temperatura neće ubiti biljku i moguće joj je, uz pravilnu njegu, vratiti stari sjaj.



Potrebna joj je visoka vlažnost zraka koju možete obezbijediti tako što ćete saksiju podići na kamenčiće koje treba redovno kvasiti. Biljku također možete opskrbiti vlagom uz pomoć prskalice. Koristite isključivo mlaku vodu i nipošto nemojte prskati cvjetove jer će se u tom slučaju na nježnim krosandrinim laticama pojaviti mrlje.



Krosandra cvjeta od ranog proljeća do kasne jeseni. U vrijeme cvatnje zalijevajte obilnije, mlakom i mekanom vodom, a nakon cvatnje zalijevajte umjereno. Zimi biljka gubi dio lišća koje se na proljeće ponovo javlja.

Razmnožava se reznicama

U proljeće se vrši razmnožavanje i to reznicama osnovne stabljike. Odvojene mlade reznice stavite u teglice s pjeskovitom zemljom i pustite da se zakorijene. Zatim ih prebacite u saksije sa supstratom, umjereno prihranjujte i držite na toplom mjestu.



Da biste zadržali lijep i grmolik izgled ove cvjetnice, možete odsijecati dugačke izdanke koji će brzo biti nadomješteni.

Krosandra nije zahtjevna biljka i uz pomoć ovih jednostavnih smjernica možete uživati u ljepoti kontrasta njenog tamnozelenog sjajnog lišća i bogatim grozdovima lijepih cvjetova gotovo cijele godine.