Jesu li vaši ljubimci spremni za zemljotres i hitnu evakuaciju? Ako ih vi niste spremili, onda nisu.

zemljotres1

 

Evo koji su to savjeti Crvenog krsta, veterinara, te Gary Weitzmana, autora "Kompletnog vodiča o zdravlju, ponašanju i sreći kućnih ljubimaca" u izdanju Nacionalne geografije, a koji sadrži i poglavlje o pripravnosti u slučaju katastrofe.

1. Napravite plan u slučaju katastrofe za svoju porodicu, uključujući i kućne ljubimce. Razmislite o raznim scenarijima. Kućni ljubimci čine sve kompleksnijim: „Konkretno, u slučaju zemljotresa, vlasnici kućnih ljubimaca trebaju držati svoje ljubimce na sigurnom - na uzici ili u transporterima - dok se ne smire. Kada se uplaše, mogu pokušati pobjeći nakon zemljotresa ili tokom potresnih udara ”, rekao je Weitzman.

2. Mikročipirajte i registrujte svog ljubimca i pobrinite se da su svi vaši kontakt podaci ažurirani. Ukoliko ste udomili ljubimca od nekog udruženja za zaštitu životinja, pobrinite se da je ljubimac preregistrovan na vas, s obzirom da se ljubimci vrlo lako mogu izgubiti u frci i gužvi nakon nesreće.

3. Ljubimac obavezno treba nositi ogrlicu sa pločicom. Čak i ako je mikročipiran, ogrlica sa vašim kontakt podacima je vrlo korisna ukoliko ljubimca pronađu izvan radnog vremena nadležnih institucija.

4. Držite pri ruci pasoš ljubimca u kojem su zavedeni svi njegovi/njeni podaci kao što su vakcine, broj mikročipa, kontakt podaci. Digitalnu verziju držite u svom telefonu, ali za svaki slučaj odštampajte kopiju i držite je u kući i automobilu. Zašto štampana kopija? U slučaju da izgubite mobitel. Ili u slučaju da trebate svog ljubimca predati prijatelju ili rođaku koji ga može odvesti u slučaju hitnosti ili nepredviđenih situacija. Učlanite se u lokalne grupe na društvenim mrežama za pronalaženje izgubljenih kućnih ljubimaca.

zemljotres6

5. Obavezno napravite jednu sliku sebe i svog ljubimca. Ovo je važno ako se odvojite od ljubimca i trebate dokaz o „vlasništvu“.

6. Napravite jednu jasnu i detaljnu sliku vašeg ljubimca izbliza, posebno ako ima neke prepoznatljive oznake. Ovo je važno u slučaju da trebate identificirati svog ljubimca ili objaviti plakate ili postove na društvenim mrežama sa naznakom "Traži se".

7. Weitzman preporučuje da po mogućnosti držite dodatni povodac pri ruci, jer vam onaj koji koristite može nestati. Ili možete pronaći drugog kućnog ljubimca kojeg je potrebno uhvatiti i zadržati.

8. Brnjica. Važno, posebno ako se vaš pas ne slaže dobro s drugim kućnim ljubimcima ili može biti agresivan ako se uplaši za vrijeme katastrofe.

9. Transporter. Stručnjaci preporučuju vježbanje stavljanja vašeg ljubimca u transporter prije hitne evakuacije.

10. Hrana za tri do sedam dana - uz redovne zalihe. Da, trebate imati pri ruci dodatnu hranu, ali ako budete morali biti evakuirani, nećete imati vremena za kupovinu. Zato održavajte svoju suhu hranu svježom rotirajući novu hranu u "donji dio" zaliha, a zatim uzimajući trenutnu hranu s "gornje strane". Weitzman preporučuje male limenke hrane za torbu vašeg ljubimca. Možda nije baš ekonomično, jer ako ste u pokretu, nećete imati mjesto za pohranu napola pojedenih konzervi.

11. Potrebna vam je flaširana voda i za vašeg ljubimca. Weitzman preporučuje tri litra dnevno po ljubimcu, tokom tri do sedam dana.

12. Zdjele za hranu i vodu

13. Otvarač za konzerve. Važno, čak i ako vaš ljubimac obično ne jede mokru hranu. U hitnom slučaju, on ili ona će je morati jesti, a to možda neće biti vrhunska hrana.

14. Medicinska dokumentacija. Fotokopije i / ili na USB-u

15. Vodootporna posuda s dvosedmičnim zalihama bilo kojeg lijeka koji je potreban vašem ljubimcu. Baš kao i hranu, i lijekove treba "rotirati" kako ne bi istekli i postali beskorisni.

16. Njihova dekica, peškir ili jaknica. Oni mogu postati krevet ili im možete obložiti kavez ukoliko ne budete imali nešto drugo.

17. Igračke. Dokazano je da igračke koje sadrže srebrnu lozu privlače mačke više od mačje metvice, a navodno djeluje umirujuće, rekao je Bahr. Korisna je i igračka koja im omogućava da se sakriju.

18. Oprema za prvu pomoć. Uključujući i pamučnu gazu, klorheksidin sredstvo za ispiranje (ne sapun), trostruku antibiotsku mast, traku za zavoje i dva mokra zavoja (pitajte veterinara kako to koristiti). Ovo su stvari koje vam mogu zatrebati ako se vaš ljubimac povrijedi.

19. Pijesak i jednokratni wc za mace. Bahr je rekao: "Aluminijumske tave za pečenje su savršene."

20. Vreće za smeće. Vrećice za pseću kakicu i za korišteni pijesak za mace.

21. Naljepnica sa upozorenjem za spašavanje koju trebate staviti na vaša ulazna vrata kako biste upozorili hitne službe da imate kućne ljubimce u prostorijama.

22. Prozračna jastučnica. U katastrofama poput požara, možda će biti teško staviti mačke u njihov transporter. "Uzmite nekoliko pamučnih jastučnica koje ne koristite", rekao je Bahr, pa ako se morate brzo evakuirati, bacite transporter u auto, zgrabite mačku, stavite je u jastučnicu i trčite. Ali prije nego što se dogodi katastrofa, testirajte jastučnicu: "Stavite je preko glave da vidite možete li vidjeti kroz nju i disati."