Za mačke je vrijeme novogodišnjih praznika često vrlo stresno i opasno. Budite oprezni, pratite ovih pet savjeta kako biste proveli sigurne i opuštene novogodišnje praznike sa vašim ljubimcem. 

Treperave lampice, sjajne novogodišnje kuglice, šarene girlande i šuškavi ukrasni papir sa svih strana: rijetko koje vrijeme je toliko uzbudljivo i privlačno kao novogodišnji praznici. Ipak, advent je uz to, prema statistikama nesreća iz veterinarskih klinika, i najopasnije doba godine.

U prednovogodišnjoj vrevi između pečenja kolača, postavljanja svijeća i ukrašavanja jelke se često previdi činjenica da mnogo promjena ne sjeda dobro našim kućnim ljubimcima i ne samo da ih opterećuju nego znaju biti i opasne.

Saznajte kako imati ugodnu i sigurnu Novu godinu i Božić s mačkom kroz samo pet savjeta.

1. Bijeg od stresa: stvorite sigurno mjesto za mačku

Raskošno okićena jelka u dnevnom boravku, šarena svjetla na prozoru, slatki mirisi iz pećnice, glasne božićne i novogodišnje pjesme s radija i puno uzbuđenih gostiju: vaše mačke tokom adventa više ništa ne shvataju.

Životinje od navika kao što su mačke teško podnose promjene u svojoj okolini. Stoga je još važnije uzeti u obzir i njihove potrebe za vrijeme praznika. To naravno ne znači da odmah morate otkazati Božić i Novu godinu, ali uzmite u obzir da buka i vreva za vrijeme praznika mačkama brzo postane previše. Mačke koje smiju ići van će u ovom periodu brzo pobjeći kroz mačja vrata i otići na otvoreno, jer će im ići na živce cijela ova gužva.

Kako mačka ne bi pobjegla, stvorite joj udobno i mirno mjesto u svom domu na kojem će se mačka moći po potrebi skloniti. To mjesto može, naprimjer, biti u spavaćoj sobi, podrumu, ispod kreveta ili čak u ormaru. Čak i stara, zatamnjena kutija s debelim dekama može poslužiti kao mjesto za osamu. Većina mačaka voli biti skrivena ispod deke ili ležati u skrivalici na grebalici i takvo mjesto će brzo prigrliti pogotovo u ovo vrijeme. Pritom je važno da mačka sama može pronaći ovo mirno i sigurno mjesto te da ga uvijek može napustiti. Ne smijete prisiljavati mačku da bude među gostima ili je zatvarati. Kako bi se vaša mačka osjećala ugodno, osim udobnog ležaja biste u njenoj blizini trebali staviti i mačji wc i hranu. Ako želite napraviti još jedan dodatni korak kako bi se vaša mačka osjećala ugodno, možete kupiti i poseban miris za utičnicu. Sprejevi koji sintetički imitiraju feromone, djeluju smirujuće na mačku te smanjuju stres.

Vlasnici mačaka koji žele izbjeći praznični stres ili žele posjetiti rođake koji žive u drugom gradu ili državi, bi trebali pravovremeno razmisliti šta je najbolje uraditi sa svojim ljubimcem. U pravilu nije dobra ideja povesti mačku sa sobom na praznično putovanje, jer samo putovanje i promjena okoline za mačku predstavlja veliki stres. Najbolja alternativa tome je pronaći nekoga ko će pričuvati vašu mačku u poznatoj okolini.

2. Dalje od šapica: upaljene svijeće i lampice izvan dosega

Svijeće i lampice stvaraju novogodišnji ugođaj u vašem domu, no vašim mačkama one predstavljaju veliku opasnost. Nijedna mačka nažalost ne zna da su svijeće vruće i da mogu zapaliti stolnjak ako ih sruše. No, plamen svijeće je previše primamljiv i budi znatiželju u svakoj mački za istraživanjem. Veliki broj mačaka je nažalost tokom božićnih i novogodišnjih praznika imalo nesretna iskustva sa svijećama i morale su svoju znatiželju platiti bolnim opeklinama. Upaljene svijeće, neovisno bile na adventskom vijencu ili u svijećnjaku moraju biti postavljene izvan dosega mačke. Mačke nikada ne bi smjele biti bez nadzora u blizini upaljenih svijeća. One su vješti penjači i uvijek će se potruditi da dosegnu svoj cilj. U današnje vrijeme su dobra alternativa LED lampice, koje imitiraju plamen svijeće i pritom su u potpunosti bezopasne za naše mačke.

Lampice koje se uključuju u struju su s druge strane još jedna opasnost za naše šapice. Pri igranju s uzbudljivim lampicama se mačke mogu zapetljati u kabal i ugušiti. Također postoji mogućnost strujnog udara ako mačka pregrize kabal. Stoga ako je to moguće stavite lampice što više na jelku i pripazite da u donjem području ne visi kabal koji će mačku mamiti na igru. Trebate pripaziti i na lampice na prozoru ili balkonu, jer ako nisu dobro pričvršćene, mačka ih može micati svojom šapicom. Lampice palite samo dok ste kod kuće i nikada ih ne ostavljate upaljene bez nadzora.

3. Jelka postaje penjalica: pripazite na sigurnost

Naše mačke su pravi umjetnici u penjanju i održavanju ravnoteže – bilo to vani na tankoj vrtnoj ogradi ili na zatvorenom na omiljenoj grebalici. Stoga ni ne čudi, da mačke promatraju jelku s upaljenim lampicama, sjajnim kuglicama i šuškavim girlandama kao vlastitu "igračku" po kojoj se mogu penjati i grebati. Za razliku od normalnih grebalica i penjalica za mačke, jelka sa sobom donosi i poneke opasnosti za znatiželjne i zaigrane tigriće.

Polomljena novogodišnja kugla uzrokuje bolne i opasne porezotine na šapi ili čak u ustima. U slučaju da mačka slučajno proguta oštri komadić dolazi do unutarnjih ozljeda opasnih po život. Girlande i ukrasne trake su također vrlo opasne, jer ako se progutaju mogu prouzrokovati zapetljaj crijeva, koje ako se ne liječi na vrijeme može dovesti do smrti. Ostali izvori opasnosti prave jelke su borove iglice, koje životinje ne mogu probaviti i u najgorem slučaju mogu uzrokovati perforaciju crijeva. Opasno je i pijenje vode jelke ili lizanje smole bora, jer može dovesti do trovanja. Osim toga, postoji i rizik od kompletnog rušenja jelke ako ga mačka koristi kao penjalicu ili vuče za lampice.
Kako biste smanjili ove opasnosti, pri postavljanju i ukrašavanju jelke uzmite u obzir sljedeće:

  • Jelka mora stabilno stajati. Stabilno postolje s osiguranjem od djece i dodatna špaga, s kojom će jelka biti pričvršćena na zid, brinu za optimalnu stabilnost i sprječavaju padanje jelke.
  • Najbolji materijali za ukrašavanje su drvo, slama ili čvrsta plastika. Ako se ne želite odreći staklenih kuglica, objesite ih izvan dometa i pričvrstite ih na granu. Također biste girlande trebali držati što dalje od mačjih šapica.
  • Pričvrstite lampice na grane jelke i nemojte ostaviti kablove da vise, jer bi se mačka mogla zapetljati u njih. Također nemojte koristiti svijeće u blizini jelke. Umjesto njih koristite LED lampice bez kabla, koje se mogu upaliti i ugasiti pomoću daljinskog upravljača.

Opasnosti za mačke se nalaze i ispod jelke. Trake i ukrasni papir će posebno privući svaku mačku. Nakon što otvorite poklone pospremite korišteni papir i ukrase. Mačka se pri igranju može ugušiti u trakama ili progutati dio papira. Naravno, možete se igrati s mačkom s trakama, ali nemojte je ostavljati samu bez nadzora s njom. Traka ne bi smjela doći u kontakt s ustima. Ako mačka slučajno proguta traku, odmah je odvezite na pregled kod veterinara. Ni u kojem slučaju nemojte sami pokušati izvući traku iz mačke, jer povlačenjem trake može doći do težih ozljeda unutarnjih organa.

4. Upozorenje – otrovno: nemojte koristiti sljedeće biljke i mirise

Božićna zvijezda, imela i božićni kukurijek: mnoge biljke koje se tradicionalno koriste tokom Božića su otrovne za mačke. Ako vaša mačka voli grickati biljke, najbolje je da držite ove biljke izvan njenog dosega. Znakovi teškog trovanja kao što su proljev, povraćanje i snažni grčevi te ozbiljna oštećenja bubrega mogu biti posljedica toga što je mačka samo jednom grickala list zabranjene biljke.

Za mačke su eterična ulja neugodna, a poneka su i otrovna. Kako biste bili sigurni da vašoj mački ništa ne smeta u vašem domu, najbolje bi bilo da u potpunosti izbjegavate eterična ulja i za mačke otrovne biljke. Inače, još neke sobne biljke su također otrovne za mačke, npr. ljiljan. Prije kupovine nove biljke, informišite se prvo je li ona bezopasna za vašu macu.

5. Čokolada i pečenje nisu za mačke

Božić i Nova godina su vrijeme velike gozbe pune čokolade, torti, kolačića i medenjaka – mnogi uživaju u hrani ne misleći na vagu tokom praznika. No, dok uživaju u svojim "slatkim grijesima", vlasnici mačaka nikako ne bi smjeli slatko podijeliti sa svojim mačkama.

Čokolada sadrži teobromin koji je otrovan za mačke i može dovesti do ozbiljnih problema kao što su grčevi, povraćanje, proljev te povišeni krvni pritisak. Ovisno o količini pojedene čokolade, mačke mogu čak i umrijeti od posljedica trovanja čokoladom. Nikada nemojte ostavljati čokoladu bez nadzora i pospremite slastice nakon što ste gotovi s jelom.

Ostaci pečenja su također neprobavljivi i opasni za naše ljubimice. Iako imamo dobru namjeru i želimo podijeliti finu hranu s našom mačkom, zapravo joj radimo medvjeđu uslugu. Naša hrana je mačkama često prezačinjena i premasna. Posljedice ove "velikodušnosti" uključuju probavne probleme, povećano opterećenje gušterače i jetre te pretilost. Osim toga, preostale kosti peradi također ne smijete davati mački ni u kojem slučaju. Tanke kosti lako pucaju i vode do ozbiljnih ozljeda unutarnjih organa. Ako želite počastiti svoju mačku, priuštite joj malo skuplje grickalice za mačke, koje ne konzumira svaki dan.

Dobro pripremljeni za Božić i Novu godinu

Unatoč povišenom riziku Božić i Nova godina mogu biti ugodno iskustvo za vas i vašu mačku. Samo uzmite u obzir gore navedene sigurnosne napomene i poklonite svojoj mački dovoljno pažnje i bez brige ćete moći uživati u praznicima. Pri kupovini poklona nemojte zaboraviti na svoju mezimicu i kupite dovoljno hrane za mačke, ali i neku sitnicu. Osim toga, na vrijeme se informišite i potražite veterinara koji radi i za vrijeme praznika, da možete brzo reagovati, dođe li do neke nezgode. Jer priprema je pola posla!

Želimo vama i vašoj mački sretne i opuštene predstojeće praznike!