Svi oni koji žive sa psom, znaju da je to velika radost i isto tako velika obaveza. Slijedi priča o labradoru Sofi, staroj nešto više od godinu dana. Živi u Novom Sadu i uživa svu pažnju svojih vlasnika – Dijane i Vasilija.

..................................................................................







Ono što je sigurno jeste da ne postoji stvar koju uzajamna ljubav između psa i čovjeka ne može prevazići. Tu se prvenstveno misli na dlake, sline, ogrebotine po namještaju i slične detalje iz svakodnevice sa psom. Zbog toga, svi oni koji imaju psa, pokušavaju da dresurom i svakodnevnim učenjem svog ljubimca žive u kvalitetnoj simbiozi doma. Od toga sve počinje.


 

Od samog useljenja...

Veoma je bitno pokušavati uraditi sve da bi se olakšao posao čišćenja i održavanja kuće ili stana. Tako su Sofini vlasnici imali sreću da se usele u novi stan, odmah nakon što su dobili nju.

- Sav namještaj koji smo birali pokušali smo prilagoditi tako da olakšamo sebi svakodnevne aktivnosti spremanja – kaže Dijana dodajući da je Sofi prošla sve faze uređenja i zavirila u svaki ugao stana, što je također, do danas, ostalo nepromijenjeno.

Ona potpuno vlada svojom „teritorijom“, ali je i jako poslušna kada se to od nje zahtijeva.





Boje i materijal poda dnevne sobe

Sofi gubi mnogo dlake, te je neophodno konstantno četkanje. Laminatni podovi u dnevnom boravku i trpezariji olakšavaju posao, kao i njihova boja. Ona najviše vremena provodi u tim prostorijama, a pri kupovini vlasnici su se vodili raznim trikovima.  

-    Pokušali smo pronaći boju laminata na kojoj neće biti veoma vidljive dlake ni mrvice, te smo se odlučili za sivo-smeđu nijansu, koja je bila odličan izbor. Nismo ni razmišljali o tepisima i prostirkama, s obzirom na njemu hiperaktivnoast i oštru dlaku – otkrivaju Dijana i Vasilije.





Hodnik i ostatak stana

Stan je uređen u minimalističkom stilu: bijelo-krem-smeđe, sa nekoliko detalja koji čine atmosferu.

-    Police u dnevnoj sobi su bijele i one često prave problem, jer imaju osjetljivu površinu. Međutim, osim kada joj dozvolimo, Sofi ne uzurpira ovaj dio prostora, jer je tako naučena. To je velika stavka u zajedničkom prostoru sa psom – naglašava Vasilije.

U hodniku su postavili pločice u smeđoj nijansi, koje se lako čiste, onda kada je potrebno temeljno četkanje kućnog ljubimca ili kada se Sofi vrati iz šetnje potpuno prljava, pa je potrebno čišćenje.  





Kad Sofi spava...

Ona je pas koji uživa potpunu pažnju i svakodnevno ima svoj ritam obroka, šetnje, dok spavanje već zavisi od dnevne aktivnosti. Vrlo je aktivna i njena energija, kao i energija labradora generalno, ne nestaje, stalno je u pokretu. Njen krevetac za spavanje u početku je bio veliki za nju.

-    Smisleno smo kupili veći da bi kada naraste bio i dalje prostran – kaže Vasilije.

Koliko brzo napreduju labradori i koliko prostora zauzima sada u odnosu na prvih nekoliko mjeseci, govori slika ispod.





Na njenu ljupkost i ljubav koju posjeduje nemoguće je ostati ravnodušan, a ako se ovim divnim životinjama pruži samo malo pažnje, one to vraćaju mnogostruko. Takav je život i sa Sofi: poneka dlaka, mnogo maženja i ispunjen dan.