Esencijalna ulja mogu biti djelotvorna i protiv insekata. Pošpricajte lavandino ulje ili ulje peperminta u ormare, ladice, na kuhinjske radne površine, duž podnih dasaka i ono će otjerati insekte.

 bube

Puno je prirodnih sredstava kojima možete spriječiti insekte da uđu u dom. Radi li se o žoharima, paucima, mravima, uholadžama ili nekim drugim insektima, sa sastojcima kao što su cimet ili sirće, držite ih podalje kuće.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja mogu biti djelotvorna i protiv insekata. Pošpricajte lavandino ulje ili ulje peperminta u ormare, ladice, na kuhinjske radne površine, duž podnih dasaka i ono će otjerati insekte.

 

Borna kiselina i šećer u prahu

Žohara se najteže riješiti. Međutim, možete napraviti vlastitu zamku s bornom kiselinom i šećerom u prahu. Šećer privlači žohare, a borna kiselina ih ubija.

Borna kiselina nije otrovna ni za ljude ni za kućne ljubimce, ali može nadražiti oči i kožu pa ovaj pripravak ne stavljajte na kuhinjske radne plohe i na površine koje dirate prstima ili gdje ljubimci njuškaju. Stavite ga iza frižidera, šporeta, stroja za pranje suđa, ispod sudopera, duž mjesta gdje su ormarići naslonjeni na zid, u ostavu.

 

Sirće

Bijelo sirće sadrži sićetnu kiselinu koja šteti paucima. Razrijedite sirće s vodom i pošpricajte duž podnih letvica gdje pauci najradije ulaze.

 

Ružno voće

Ako niste čuli za “ružno voće”, to je križanac grejpa, naranče i mandarine koji ima puno izraslina na kori. Ne samo da je zdravo i za nas, nego tjera i kukce. Dolazi s Jamajke i zapravo se zove tangelo. Kora se guli i jede se kao mandarina. Oštrog je okusa, ali slatko. Ovu voćku možete, neoguljenu, staviti u uglove, ispod kreveta i u ormare da drže podalje brojne insekte.

 

Krastavci

Mačke, žohari i mravi ne vole krastavce. Ako želite vašu mačku u kući, ali žohare i mrave van kuće, izrežite krastavac na kriške i stavite ih na mjesta gdje mravi ulaze u kuhinju. Mravi imaju prirodni instinkt da bježe od mirisa krastavaca. Gorki krastavci djeluju još bolje.