Ukoliko razmišljate o “zelenijoj” podnoj oblozi za vaš dom, linoleum je prvi i pravi izbor za vas.

..................................................................................









Sedamdesetih godina ova podna obloga je bila u širokoj upotrebi, da bi nakon toga nezasluženo pala u zaborav.

S popularizacijom ekološkog uređenja domova i linoleum doživljava svoju renesansu i to sa dobrim razlogom.

 

Prirodni materijali

Ova elastična podna obloga najvećim dijelom je izrađena od prirodnih materijala te je samim tim biorazgradiva i obnovljiva.

Proizvodi se od lanenog ulja, borove smole, pluta, drveta, različitih pigmenata i krede.

Gotov proizvod je izdržljiva, mekana, topla i udobna podna obloga koja je izvrstan zvučni i toplotni izolator. S obzirom na sve to, vrlo je zgodan za oblaganje kuhinja, dječijih soba ali i svake druge prostorije u vašem domu.

Dodatne bitne karakteristike koje linoleum čine traženim i modernim materijalom su njegove antistatične, antibakterijske i antialergene odlike. Savršen ja za prostorije u kojima borave osobe koje pate od različitih alergija ili imaju respiratorne smetnje.To ga čini odličnim materijalom za oblaganje podova kako u privatnim kućama, tako i u poslovnim objektima te medicinskim ustanovama.


Udoban, lijep i pristupačan

Linoleum je definitivno pod budućnosti. Cijene ovih podnih obloga uglavnom su jako pristupačne, izbor dezena i boja je velik, a samo postavljanje veoma jednostavno.

Vrlo je otporan na trošenje i habanje, pomicanje namještaja i druge aktivnosti koje mogu oštetiti površinu. Elastičan je ali potpuno stabilan materijal te ga velika frekvencija ljudi neće uništiti. Vijek trajanja linoleuma kreće se od pet do dvadeset godina.

Napredak tehnologije neprestalno donosi pomake na polju izdržljivosti linoleuma kao i na polju dizajna. Danas se ova podna obloga može pronaći u svim bojama i dezenima koji savršeno imitiraju druge materijale.

Poželjnim u dekorativnom smislu čini ga mogućnost kombiniranja ploča različitih boja i uzoraka u jednu cjelinu, gdje i vaša lična kreativnost može doći do izražaja.




Lak za održavanje

Linoleum je vrlo lako održavati i čistiti. Prilikom čišćenja samo treba paziti da ne koristite previše vode. Obrišite vaš pod blagim sredstvom za čišćenje i toplom vodom ili alkoholnim sirćetom razblaženim u vodi. Nakon toga pod obrišite suhom krpom da se vlaga ne bi uvukla u linoleum.

Izbjegavajte upotrebu agresivnih hemijskih sredstava za čišćenje jer ćete time samo poništiti ekološku vrijednost ovog proizvoda, koji kao potpuno prirodan proizvod ne otpušta nikakve toksine štetne za čovjeka.

S vremena na vrijeme obnovite sjaj vašeg linoleuma tako što ćete ga premazati sredstvom za poliranje.







Linoleum nije vinil

Iako naizgled slični, linoleum i vinil se razlikuju po svom sastavu. Linoleum je sto posto prirodan materijal, dok se vinil obloge proizvode od sintetičkih supstanci.

Vrlo često se vinil obloge pogrešno nazivaju linoleumom. Zbog toga trebate biti jako oprezni prilikom kupovine te obavezno pogledajte sastav proizvoda koji kupujete.

Na tržištu postoji proizvod pod nazivom marmoleum. Radi se zapravo o linoleumu koji uz sve ranije spomenute pozitivne karakteristike ima i zaštitni sloj ili topshield , koji ga dodatno štiti od svih mehaničkih oštećenja te olakšava čišćenje i održavanje.

Zdrav za vašu porodicu i okolinu, linoleum predstavlja odličan izbor podne obloge za vaš “zeleni” dom.


Izvor fotografija

www.pinterest.com