U Zaprešiću kod Zagreba, izgrađena je prva kuća u Hrvatskoj napravljena od slame i drveta. Za ideju, razradu projekta i izvođenje radova zaslužni su vlasnici kuće, mladi bračni par Marina i Miro Zajec, arhitektica i agronom, koji žive u svom “zelenom” domu sa sinom Ivanom.

..................................................................................



 

Slama kao toplotna izolacija

Neobičnog izgleda, bez tradicionalnog krova i žbukane fasade, moderna porodična kuća Zajec savršeno se uklopila u okoliš.

U zidove ove kuće ugrađeno je 360 bala slame, koja služi kao toplotna izolacija. Sve ostalo, počevši od same konstrukcije, preko spoljnih obloga kuće, pa do vrata i prozora, izgrađeno je od bagremovog drveta. Bagrem odlikuju izdržljivost i dug vijek trajanja te ne čudi što je Marina izabrala upravo ovo drvo za gradnju. Krov je “obrnut” u odnosu na uobičajne krovove, grije se te nema opasnosti od gomilanja snijega.

Istina je da s u nas mnogi odgovarali od upotrebe slame i drveta, ali nismo htjeli odustati. Htjeli smo da kuća bude savremena interpretacija tradicionalne gradnje drveta i zdrava za život, objasnila je Marina.





Sklad okoline, vanjskog i unutrašnjeg uređenja

Kuća zauzima 140 kvadratnih metara, što je više nego dovoljno za tročlanu porodicu.

Unutrašnjost kuće svijetla je i prozračna, u potpunosti moderna. U prizemlju kuće nalazi se cjelovit prostor za dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, zatim jedna spavaća i radna soba, dok se na spratu nalaze još dvije spavaće sobe. Podovi su obloženi ekološkim linoleumom u zelenoj boji koji asocira na travu, dok je pod u kupatilu izrađen od drveta i premazan vodonepropusnim premazom.

Jedan dio unutrašnjeg zida nije obložen drvetom nego staklom te na taj način slama, koja se vidi kroz stakleni zid, predstavlja savršen dekorativni element i primjer kako enterijer može imati direktnu vezu sa vanjskim okruženjem kuće.





Rad, trud i ljubav

Miro ističe da je ovakvu kuću moguće napraviti za nekoliko mjeseci. Ipak, gradnja njihovog doma trajala je dvije godine jer se radilo polako i s malo ljudstva.

Možemo slobodno reći da je kuća naš ručni rad. Gradnja je trajala dvije godine jer smo to sve radili malo-pomalo. Ali realno, ovakva kuća može se napraviti za nekoliko mjeseci. A ovakav stil gradnje je i puno jeftiniji ako sami učestvujete u gradnji. Slamu, koja je izvrsna toplotna izolacija, sakupili smo baliranjem na vlastitim poljima i u saradnji s lokalnim stanovništvom.

 

Samostalno smo pratili izradu drvene obloge pročelja - od vađenja balvana iz šume pa do obrade drveta.Svu tu slamu sam ja postavljao i moram reći da sam se pošteno naradio, kaže Miro.

Bračni par Zajec naglašava da ih je konstrukcija kuće koštala 200 umjesto 500 eura po metru kvadratnom, jer su se sami mnogo angažirali pri izgradnji.
U konačnici, Marina i Miro dobili su novu, prostranu i modernu kuću za 30 hiljada eura.

Drvena arhitektura je kod nas posljednjih desetljeća bila zapostavljena. Nadam se da će se vratiti u velikom stilu. Već me je nekoliko ljudi angažovalo za projekte, jer im se jako svidjela naša kuća. Ipak, najprije su htjeli doći kod nas da se uvjere kako zaista živimo u takvoj kući, ističe Marina.