Dorrie i Harold Powell su “zeleni” dizajneri koji svoje sposobnosti i kreativnost koriste za stvaranje novih “zelenih” mjesta za življenje i doprinose nastojanjima da postojeći domovi postanu energetski učinkovitiji.

..................................................................................







Pored toga stvorili su liniju elegantnog namještaja izrađenog isključivo od odbačenog drveta i drugih materijala.


Spoj znanja i brige za prirodu

Supružnici Powell, koji su zajedno više od 20 godine, bili su pioniri zelenog pokreta u vrijeme dok on još uvijek nije bio u modi. Sedamdesetih godina Harold je studirao arhitekturu i zajedno sa svojom sadašnjom suprugom bio je dio grupe koja se zalagala za očuvanje okoliša.

Danas ovaj kreativan i inspirativan bračni par radi u Telios Design House, dizajnerskoj kući koja stavlja fokus na stvaranje prostora za stanovanje koji je energetski učinkovit ali istovremeno i lijep.  
















“Ozelenjavanje”

Važan dio njihovog posla odnosi se na unapređenje zgrada i kuća koje su već izgrađene, pokušavajući da ih “ozelene”, što je možda najbolji način da se postigne održivost.

Dorrie i Harold istražuju protok svjetla i zraka u kućama i instaliraju solarne panele već dugi niz godina. Senzibilitet njihovog načina dizajniranja fino je usklađen sa svjetlom, prozračnošću, održivošću i ljepotom. Njihov studio u centru Santa Barbare je odraz tog senzibiliteta.
















Inspiracija je svuda oko nas

Dorrie i Harold često putuju sa svojom djecom Bidu i Ayanom, posmatraju način života u drugim gradovima i zemljama, crpeći tako inspiraciju za svoj rad.

Kada ne putuju, jedan običan dan u njihovom životu započinje doručkom sa djecom, nakon čega slijedi šetnja po obližnjim brdima ili plaži. Ostatak dana ispunjen je radom na različitim projektima i radom u Telios Design studiju.

Tipičan dan uključuje i konsultacije sa klijentima, rad na nacrtima, istraživanja na polju novih ekoloških proizvoda i tehnologija ili pripremanje različitih događaja s ciljem predstavljanja lokalnih umjetnika ili dizajnera.












Živjeti “zeleno” znači…

Za Powellove živjeti „zeleno“ znači donositi odluke na dnevnoj bazi koje će proizvesti što zdraviji i potpuno održiv lifestyle. Takve odluke nije uvijek jednostavno donijeti.

Da biste uspjeli, ističu Powellovi, morate razumjeti međusobnu povezanost stvari, morate se kontinuirano edukovati da biste razumjeli ekološke i socijalne posljedice svega što činite i crpite iz svijeta. Taj proces je nevjerovatno zanimljiv i smatramo da vodi dubljem doživljaju te da stvara mnogo jaču vezu s prirodom i zajednicom u kojoj živimo.

 

Izvor fotografija

www.apartmenttherapy.com