U posljednje dvije decenije transportni kontejneri postali su poželjan građevinski materijal koji je recikliran, čvrst i dugotrajan. Lako se prenose, modularni su i savršeni kao materijal za inovativna arhitektonska rješenja.

..................................................................................

 




Jedinstven recikliran dom

Dizajnerka Debbie Sue Glassberg osmislila je i dizajnirala predivnu kuću, napravljenu od pet transportnih kontejnera spojenih u cjelinu, koja se nalazi u Kansas Cityju, Missouri. Ovaj prototip reciklirane kuće nastao je iz želje da se u vremenu recesije ponudi alternativno i pristupačno rješenje gradnje koje nudi sve pogodnosti kao i zidana varijanta.

Debbie je nadmašila samu sebe pretvorivši transportne kontejnere u predivan životni prostor od 240 kvadratnih metara. Svaki centimetar prostora uređen je s posebnom pažnjom i brigom za detalje. Koristila je svijetle i svježe tonove plave, bijele i bež boje, karakteristične za prirodu, postigavši tako efekat prozračnosti i lepršavosti. Boje zidova, stropa i podova u kombinaciji sa izabranim namještajem naprosto su božanski i izazivaju uzdahe. Stropovi su obloženi pločama zanimljivog uzorka koji, osim što divno izgledaju, imaju zadatak da skrenu pažnju sa industrijskog izgleda zidova.