Iako je mnogi smtraju za sterilnu i pomalo jednoličnu, bijela boja u enterijeru može da stvori itekako drugačiju atmosferu.  Upravo je to bio savjet kojim je Lana Barać, stručna saradnica Enterijer.ba, započela odgovor na upit naše čitateljke Rajke. Bijela kuhinja? Da, zašto da ne!

..................................................................................


Poštovana,

da li je izbor bijele kuhinje ispravan (medijapan visoki sjaj)? Uzeli smo sivu radnu ploču radi sivih kućanskih aparata. Uzmite u obzir da je garnitura u dnevnoj sobi od bež kože sa uprskanim zemljanim bojama štofa. Prisutne su i nijanse tamno braon. Takve boje je trpezarijski stol, dok su sjedalice bež boje.

Vrata dnevne sobe i parket je mahagoni boje.

Stolić za dnevni boravak i TV komoda bi u ovoj kombinaciji kuhinje bile bijele.

Pozdrav i hvala unaprijed,

Rajka


..................................................................................

Poštovana gospođo Rajka,

bijela boja u enterijerima je izuzetno zahvalna za primjenu, pogotovo zbog svoje fleksibilnosti i mogućnosti kombinovanja sa drugim bojama. Mnogi ljudi je izbjegavaju, jer je smatraju dosadnom i hladnom, zaboravljajući na beskrajne mogućnosti koje ona nudi. U zavisnosti od kombinacije sa drugim bojama i tonovima može da daje osjećaj toplote, hladnoće, rustičnosti ili svedenosti.

Postoji veliki broj nijansi bijele i svaka od njih može da izazove drugačije emocije.

 

Neke od kombinacija dobijenih bijelom

Hladni tonovi bijele u kombinaciji sa crnim ili plavim nijansama daju savremenom životnom prostoru elegantan i sofisticiran izgled.

Topli tonovi bijele (poput nijanse slonovače) u kombinaciji sa žutim ili crvenim nijansama sa bogatim teksturama suptilno odaju utisak udobnosti, elegancije i komfora.

Prema onome što ste napisali u Vašem upitu, čini mi se da enterijer Vašeg doma spada u ovu drugu kategoriju.

Kombinovanjem glatkih reflektujućih površina sa teksturama koje apsorbuju svjetlost stvaraju se zanimljivi kontrasti svjetlosti i sijenke, sjajnog i mat. Čini mi se da ste i sami u Vašem enterijeru koristili ovakve kontraste. Imate sjajne površine bijelog medijapana kuhinjskih elemenata u kombinaciji sa sivom radnom pločom i garnituru u dnevnoj sobi u toplim zemljanim tonovima.

Bijele boje zidova stvaraju prostore koji su osvijetljeni i djeluju svježe, a granice prostorija se pri tome gube. Zanimljivi efekti se postižu kombinacijom teksture drveta i unošenjem kućnih biljaka u prostoriju.


Izbjegnite iscjepkanost prostora

Ono što bih voljela da izbjegnete u Vašem enterijeru jeste izdijeljenost i iscjepkanost prostora. To možete da postignete uvođenjem jedne dominatne boje koju ćete iskoristiti na pojedinim detaljima u enterijeru.

Za kraj ostaje da pogledate primjere sa interneta koje sam izdvojila za inspiraciju i da Vam poželim mnogo uspjeha i zadovoljstva prilikom uređenja Vašeg doma.

 

S poštovanjem,


Lana Barać, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvori fotografija:

http://www.housetohome.co.uk/
http://www.positivelybeauty.com/
http://www.beinteriordecorator.com/
http://www.thefrisky.com/
http://ideasforhouses.com/
http://www.homedit.com/
http://indulgy.com

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.