Boje, koje savjetuje Jelena Kačar-Žarić, uz namještaj u boji mahagonija ovise o osvijetljenosti prostorije u kojoj će se primjenjivati. Neke od njih su: boja čokolade, maslinasto zelena, vanila, boja breskve i druge.

..................................................................................

Poštovani,

molim Vas da mi pomognete oko odabira boja zida za dnevni boravak. Sada su bijeli, regal i stolić su u mahagoni boji (sve je drvo, ali modernog dizajna), a trosjed, dvosjed i fotelja su tamno mahagoni (koža). Parket je hrastov.
Tepih je čupav sa nijansama žute, matun i narandžaste boje.

Molim Vas za savjet.

Hvala i srdačan pozdrav!

..................................................................................

Poštovana,

iz opisa dnevnog boravka,  stičem dojam da ste jasno definisali sve elemente enterijera, osim boja zidova, koje će doprinijeti toplini doma. Boje koje sada čine Vaš enterijer su tople, materijali prirodni, pa se vođeni tim principom trebate opredijeliti  i  za boje zidova.

Isto tako, trebate unaprijed odlučiti da li ćete sve zidove bojiti istom bojom, ili ćete jedan zid izdvojiti kao nosioca  ‘karaktera’ prostora. 

Izaberite boje u odnosu na osvijetljenost prostora

Izbor boje zidova u direktnoj je  zavisnosti od prirodne osvijetljenosti, te veličine prostora.

Ukoliko je dnevni boravak bogat prirodnom svjetlošću, možete razmisliti o tamnijim nijansama. U uži izbor ulaze boja čokolade, odgovarajuća nijansa masilnasto zelene, ili oker crvena.

Ako je prostor manjih dimenzija, izbor će biti nježnije nijanse, poput pastelne žute, boja breskve ili, uvijek dobrodošla, boja vanile.

Treći pristup je da se odlučite za neku od boja sa tepiha. Kako ste  opisali, čini mi se da je tepih već sada svojom teksturom i razigranim bojama nosilac atmosfere u dnevnom boravku. Ukoliko Vam se dopada neka od boja sa tepiha, i možete je zamisliti kao boju zidova, zašto da ne? Time ćete povezati ova dva elementa Vašeg enterijera i zaokružiti priču o uređenju dnevne zone. U svakom slučaju, pri izboru boje zidova gotovo da ne možete pogriješiti.

 

Prijedlozi kroz fotografije

Šaljem Vam nekoliko primjera koji bi Vas mogli inspirisati. Slobodno odaberite boje, pa čak i kada se Vaš izbor suprotstavlja svim pravilima i mišljenjima struke.

To je Vaša oaza mira. Uživajte u bojama! Zid je barem lako prekrečiti…

 

 

Srdačan pozdrav,


Jelena Kačar Žarić, dia
Stručna saradnica Enterijer.ba

 

Izvor fotografija:

http://cdn.freshome.com
http://activerain.com
http://curtainscolors.com
http://www.femaleways.com
http://st.houzz.com
http://www.decoratingideasforhome.com