Stručna saradnica Enterijer.ba Jelena Kačar-Žarić našoj čitateljki Ani dala je savjete vezane za izbor boja zidova i namještaja u novom stanu. Pored klasičnih polica, ona savjetuje i ugradnju popularnih Knauf polica, koje su veoma praktične i lijepe.

..................................................................................

Zdravo,

potrebna mi je pomoć. Nedavno smo suprug i ja kupili trosoban stan. Fantastičan stan oko 56 m² sa odličnim rasporedom soba. Imam problem sa izborom boje zidova i nameštajem pa mi je potrebna vaša pomoć tj. neki vaš predlog, ali samo za dnevni boravak i trpezariju. Već imam crvenu kuhinju, a u dnevnom boravku bih okačila televizor. Poslala sam tri slike: skicu stana, kuhinju i stari dnevni boravak koji je trenutno prazan (na slici je sa nameštajem).

Veliki pozdrav i očekujem vaš odgovor.


Ana

..................................................................................

Poštovana!

Neka boje u Vašem lijepom stanu budu crvena, crna i bijela. Crvena je već prisutna u kuhinji, a ukoliko zadržite garnituru za sjedenje koja je na fotografiji, crvena boja će zauzeti svoje mjesto i u oblikovanju dnevne zone.

Uravnotežite crvenu sa bijelom i crnom

Svu dinamiku crvene boje možete uravnotežiti bijelom i crnom bojom. Ovom kombinacijom ne možete pogriješiti, samo treba razmisliti koje elemente enterijera povezati sa crnom, a koje sa bijelom bojom.

Ukoliko Vam je bijela dosadila, možete je uvijek zamijeniti bojom vanilije, ili nježno sivom. Naravno, ovu boju preporučujem za zidove, dok će crvena i crna biti zastupljene u boji namještaja.

Organizacija elemenata

Boje smo izabrali, sada još malo o organizaciji elemenata.

Naveli ste da planirate mijenjati namještaj i da želite TV da postavite na zid. Razmišljala sam o tome i gledajući fotografije došla na ideju da Vam predložim da na mjesto police sa fotografije u dijelu dnevnog boravka izvedete policu od Knauf-a. Ovakve police ste sigurno često viđali u prodavnicama obuće, odjeće.


Elementi od ovog materijala su jednostavni za ugradnju, nude mogućnost montiranja vrata, laganih polica od stakla i sličnih elemenata.                                              

Prednost ovakavih polica je sto ne ostavljaju neiskorišten prostor kao što je slučaj sa klasičnim policama. Dobrim planiranjem, odnosno projektovanjem police, knjige, igračke, fotografije i uspomene će dobiti svoje mjesto, čime će dnevna zona izgledati uvijek uredno. Sve suvišne kablove i utičnice možete maskirati, jer je u ove elemente moguće ugraditi potrebne utičnice i prekidače.

Podijelite police u zone

Donja zona police može biti savršeno mjesto za spremanje korpi sa igračkama, a police po visini mjesto za knjige, fotografije i ostale ukrasne detalje (uspomene sa putovanja i slično). Također, u ove police možete ugraditi rasvjetu, čime ćete svoj prostor dodatno obogatiti diskretnim svjetlom u večernjim časovima.

Polica neka bude bijele boje, dok ćete zid na koji se oslanja polica obojiti u crveno. Uz  ugradbenu rasvjetu, čitava polica će izgledati kao lampa.

Kako vidim na fotografiji, trpezarijski stol je pod uglom od 450. Moja preporuka je da postavite stol upravno na zid, čime ćete dobiti više slobodnog prostora oko stola.

Ukoliko ste u mogućnosti i planirate ga mijenjati, izaberite garnituru crne boje sa što jednostavnijim linijama stola i stolica. Neka stolić za kafu u dnevnoj zoni bude istog ili sličnog dizajna, izveden od istog materijala.

Srdačan pozdrav,                                                                           
Jelena Kаčar Žarić, dia
Stručna saradnica Enterijer.ba



Izvor fotografija:
http://knauf-rigips.weebly.com
www.ikea.com
www.handymenmanchester.co.uk
www.crystalaudiovideo.ca


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

 

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.