Kako uvesti prirodu unutra, u kuću, ravno u dnevni boravak? Ne, nije sobno cvijeće u saksiji jedini način da se takvo što uradi. Neki ljudi idu i korak dalje. Ono što osmisle i naprave ne mora se sviđati svima.

Važno je da su oni sami zadovoljni, da uživaju u svom zelenom domu i da pri tome biraju komadić prirode koji zaista može egzistirati na taj način, a da mu to ne škodi.

 

Čarobna šuma u centru grada

Vlasnik kuće Elok oduvijek je želio urediti svoj dom, smješten u urbanom dijelu Singapura, tako da nalikuje pravoj šumi. Zahvaljujući arhitektonskoj kući Chang Architects želja mu se ispunila.



Kuća Elok je spoj betona, stakla, drveta i čelika koji zajedno sa biljkama, drvećem i svjetlom stvaraju čarobno okruženje. Na stražnjoj strani kuće zid je pretvoren u vodopad, a tu je i jezerce koje okružuje prostor dnevnog boravka, i u kojem se skuplja kišnica.



Biljke se protežu kroz sve nivoe kuće, iz prostorije u prostoriju, ispunjavajući čak i kompletne zidove. Ovakav „organski“ dizajn podario je ovoj kući jednu sasvim posebnu mikroklimu gdje sve te biljke rastu, žive i sazrijevaju kao da se nalaze u prirodi. U zraku se osjeti miris vlažnog tla. Pod nogama šušti opalo lišće. Sve to ovom prostoru daje svježinu što smanjuje potrebu za klima-uređajima i vještačkim svjetlom.



Samo velika ljubav prema prirodi može iznjedriti ovakav zeleni dom koji diše i živi zajedno s vlasnikom i zavisi od njegove želje i sposobnosti da ga održava i njeguje na obostrano zadovoljstvo – i čovjeka i biljaka.



Lišće kao inspiracija

I poslovni prostor može biti igralište za kreativan um zaljubljen u prirodu.



Francuska arhitektica Emmanuelle Moureaux je dizajnirala poslovnicu jedne od najvećih banaka u Tokiju. Njena ideja, na kraju uspješno realizovana, bila je da uobičajan i pomalo dosadan izgled banaka i sličnih poslovnih zgrada pretvori u nešto razigrano i vedro. Obzirom da je atmosfera u bankama često napeta, Emmanuelle je željela stvoriti okruženje koje će ljudima pomoći da se opuste i osjete prirodu.



Umjesto betona koristila je bijelu aluminijsku fasadu naglašenu prozorima različitih oblika i veselih boja. Kako joj je inspiracija za ovaj projekt bilo lišće, drveće i priroda uopće, ulaz u banku je dekorisan stiliziranim drvećem. Cijela unutrašnjost je ispunjena motivima drveća i lišća u različitim bojama kako bi se naglasila povezanost s prirodom i postigla opuštena i ugodna atmosfera.

Ono što najviše zadivljuje je sedam staklenih atrija ili vrtova koji se nalaze unutar banke. Zahvaljujući ovim vrtovima priroda je doslovno ušetala u unutrašnji prostor donoseći osjećaj ravnoteže i života, kao i ogromnu količinu prirodne svjetlosti, koja kroz velike staklene površine ispunjava enterijer banke.