Prije nego što je pronađen crveni fosfor i šibice kakve danas poznajemo, vatru nije bilo lako zapaliti. Pećinski čovjek je udarao kamenom od kamen u nadi da će sjevnuti iskra, a danas je dovoljno da pređemo glavom šibice po hrapavoj površini na kutijici i plamen je tu.

.................................................................................





Od fosfora do šibice

Davne 1681. godine Englez Robert Boyle izumio je preteču šibice. Međutim njegove šibice su bile nepraktične, opasne i otrovne. Bijeli i žuti fosfor koji se tada koristio bio je veoma otrovan za radnike koji su izrađivali šibice, a drvca umočena u takav fosfor palila su se često sama od sebe izazivajući požare.

Tek 1844. godine u Švedskoj Gustaf Erik Pasch pravi sigurnu šibicu uronjenu u crveni fosfor koja se pali prevlačenjem glave drvceta preko površine premazane fosforom na kutijici šibica. Nakon tog pronalaska proizvodnja šibica postaje glavna industrijska grana u Švedskoj i najpoznatiji izvozni proizvod.

Danas postoje vodootporne šibice kao i one koje ne trebaju posebnu površinu za prevlačenje palidrvceta nego se pale trenjem o bilo koju hrapavu površinu. Takvih šibica nema u prodaji nego su uvrštene u vojnu opremu.

Izvor fotografija:

www.goodfuneralguide.co.uk.
www.previews.rei.com.