Danas gotovo da nema domaćinstva bez usisivača. Rijetki će reći da vole usisavati ali niko ne može izbjeći ovaj najučinkovitiji način obračunavanja s prašinom.

..................................................................................








Ideja usisivača potječe iz 19. vijeka. Prvi usisivači su radili na ručni pogon i tim spravama su rukovale dvije osobe – jedna je upravljala raspuhivačem, a druga je pomjerala cijev.

 

Usisivač kao konjska zaprega

Britanski inžinjer Hubert Cecil Booth patentirao je 1901. godine prvi usisivač koji je radio na principu usisavanja prašine i imao je filter. Tu prvu veliku napravu vukao je konj, a radila je na petrol. Zaprega sa usisivačem bi bila parkirana ispred zgrade, a dugačko crijevo bi kroz prozor dolazilo do prostorija koje su usisavane.

Godine 1903. dame iz bogatog društva su održavale «zabave usisivača». Gosti su ispijali svoj čaj, dok bi Boothovi uniformisani radnici usisavali tepih.

Zanimljivo je spomenuti da je Booth jednom prilikom vršio prezentaciju svog usisivača u Royal Mintu, fabrici kovanica u Velikoj Britaniji. Pri povratku s prezentacije zaustavila ga je policija jer je zaboravio isprazniti kesu usisivača koja je bila puna zlatne prašine iz Minta.

Svi moderni usisivači bazirani su na Boothovom principu.


Prvi električni usisivač

James Murray Spangler, čuvar u jednoj robnoj kući u američkoj državi Ohio, 1907. godine zaključio je da je usisivač koji je on koristio bio uzrok njegovog kašlja (Spangler je bio astmatičar). Stoga je odlučio napraviti svoju verziju.  

Upotrijebio je stari motor od fena i zakačio ga na kutiju od sapuna u koju je zabio dršku od metle. Koristeći jastučnicu za skupljanje prašine na svom izumu, Spangler je postao prvi koji je izumio portabl električni usisivač. Potom je svoj osnovni model unaprijedio tako da koristi i filter-vrećicu i nastavke za čišćenje. Patentirao je svoj izum 1908. godine i osnovao Electric Suction Sweeper Company.

Jedan od prvih kupaca bila je njegova rodica, čiji je muž, William H. Hoover kasnije postao predsjednik Hoover Company, dok je Spangler bio nadzorni organ. Prodaja je bila znatno poboljšana davanjem na desetodnevnu besplatnu probu usisivača, tako da je skoro svaka kuća na kraju kupila Hoover® vacuum cleaner.






Usisivač koji radi sam

Napredak tehnologije umiješao je svoje prste i u razvoj usisivača. Tako danas imamo usisivače na vodu, paru, one koji ispuštaju različite ugodne mirise pa sve do onih koji usisavaju sami, a opremljeni su senzorima koji im omogućavaju nesmetano kretanje po kući.

 

Izvor fotografija:

www.lifestyle.aol.co.uk
www.lookandlearn.com
www.adclassix.com