Intenzivna ornamentika, prirodni materijali, živopisni detalji te grublja i specifična obrada drvenih predmeta i komada namještaja, samo su dio onoga što opisuje etnostil.

..................................................................................




 

 

 

Intrigantna kombinacija modernog sa detaljima etnostila, posljednjih godina privlači pažnju dizajnera i daje pečat osobenosti enterijerima.

Egzotični predmeti sakupljani na raznim putovanjima ili ljubav prema tradiciji mogu da navedu na odluku da se u enterijeru da prostor uspomenama, istoriji utkanoj u zanat ili raznovrsnim materijalima.


Izvan formalnosti i pravila

Tkanje, grnčarija, slikarstvo, vez, kovani predmeti, crteži, grafika i rezbarija, sve ono što ima veze sa ručnim radom i istorijom, nalazi svoju poveznicu da u enterijerima današnjice probudi duh starih vremena i poveže ga sa modernim stilom življenja.

Kako svako podneblje i svaki narod ima svoje etnomotive i obilježja, tako su se oni putovanjima ispreplitali, prenosili sa jednog mjesta na drugo i unosili u enterijere. A u njima vladaju boje, kombinacija više različitih etnodetalja i jedinstvenost, na kojoj i insistiraju oni koji etnom uređuju dom.





Stanovi uređeni ovim specifičnim stilom ne spadaju pod one koji imaju pravila pri organizovanju prostora. Etno je u isto vrijeme energičan i duhovan i sve više oblikuje moderan enterijer. Različite kulture, daleka mjesta i egzotični krajevi spajaju se u jednu cjelinu koja ne trpi formalnost te nosi notu ruralne baze. Sa stilskim, minimalističkim ili modernim namještajem – etno pristaje i uklapa se.

 

Detalji i uređenje

Etnodetalji kao glavni akteri dekora jednog doma mogu da se vrlo vješto ukombinuju, da dopadljivo i posebno izgledaju u enterijeru. Dok je osnova uređenja ovakvih stanova kombinacija etno ili bilo kog drugog stila namještaja sa etnodetaljima, oni se uglavnom ogledaju u ornamentima, specifičnim oblicima, prirodnim materijalima i jednostavnim krajnjim rješenjima.





Najčešće se sreću etnodetalji u toplijim nijansama te su tako boje koje se vezuju za etno najčešće nijanse smeđe, crvene i narandžaste, ali i plava, ljubičasta, zlatna. Njihovim kombinacijama stvara se odličan okvir za fuziju kultura unutar jednog doma. Rukotvorine su svakako ključ etnoambijenta.
Totem objekti, svijeće, murali, tepisi, posuđe, štofovi, stari muzički instrumenti ili oni koji su obrađeni da izgledaju tako, ćilimi i pruće - broj detalja je ogroman, a svi vode ka evociranju uspomena i odaju ljubav prema različitim kulturama.

Multikulturalni ukus je ono što daje šarm, a najbitnija stvar je ne opteretiti prostor. Svaki detalj ponaosob treba da pokaže svoj sugestivni oblik, boju, teksturu i kulturni teret.