Dizajneri Južne Afrike su u svijetu dizajna i arhitekture nekoliko puta proglašavani kao prognozeri trendova i novih stilova u uređenju.

..................................................................................







Bazno polazište je svakako priroda ovog mističnog kontinenta ukombinovana sa modernim izrazom i zanatlijskim znanjem.

Kombinovanjem jednostavnih kubičnih formi tradicionalnog namještaja sa aktuelnim trendovima i obraćanje pažnje na interesantne detalje, koji su centar dešavanja ovih ambijenata, stvaraju se integrisani i drugačiji enterijeri Južne Afrike, koji inspirišu čitav svijet.


Dizajneri o novom trendu

Dizajn guru Paul Ducan u svojoj knjizi „Ikone stila: Top južnoafrički dizajneri i njihovi enterijeri“, kaže da su dizajneri inspirisani različitim stvarima. Najveći utjecaj na stvaralački poriv ima svakako mnogoljudnost i naseljenost ovog kontinenta, specifična hrana, tkanine, građevinski materijal, teksture, boje i naravno divljina Afrike.

U intervjuima koje je obavio sa pet vrhunskih dizajnera, svi su se složili u jednom: „Svijet očajnički traga za nečim novim i drugačijim“ a Afrika tu ima šta da ponudi. Poenta je u potrazi za harmonijom i pronalaženju ljepote u fuziji i kombinovanju.






Globalni dizajnerski glas Južne Afrike

Ambijenti Južne Afrike su prepuni otkrića sa putovanja, različitih komada koji izgledaju potpuno nespojivo, prepuni istorije i različitih perioda. Enterijeri su uzbudljivi, drugačiji, hrabri i pripadaju stilu eklektike.






Afrički dizajneri su vizionari i veoma nagrađivani u svojim ostvarenjima. Naviknuti na evropske i američke dizajnere i trendove, često se ne razmišlja o stvaralačkom duhu Juga i ljepoti koja izbija iz prirode tog podneblja. Lokalne zanatlije Južne Afrike zaposleni su da stvaraju nove proizvode međunarodnih razmjera, te je kao rezultat afro-inspirisanih enterijera nastala velika potražnja za ovim proizvodima u internacionalnim okvirima.






Savremeni afrički način života

U Africi, kao kontinentu velike suprotnosti i sučeljavanja, vjekovnih kolonijalnih naseobina, sreću se stilovi koji odgovaraju romantičnom postkolonijalnom, zatim jakom britanskom i holandskom utjecaju, te završni i najupečatljiviji originalni moderni stil koji se može nazvati „funky afrički šik“.

On podrazumijeva pripitomljeni evropski utjecaj na namještaj, sa snažnim i dramatičnim dodatkom afričke umjetnosti i segmenata prirodne istorije: slonova kost, kornjačin oklop, koža, tekstil svih vrsta i vez. Kolorit savremenih domova Južne Afrike eksponira strasnu južnu energiju, dušu ovog kontinenta i njihov unikatan način življenja.






Kreativni dizajneri Južne Afrike, koji djeluju negdje između Namibije, Bocvane, Mozambika i Južnoafričke Republike na krajnjem jugu, poručuju da strasni afrički stil dolazi iz vizuelne inspiracije prostorom i da im je to glavna vodilja u dizajniranju.