Pripremanje doma za obilježavanje Bajrama neće biti samo rutina ukoliko pratite naših osam jednostavnih koraka.

S obzirom da je Kurban-bajram vrijeme slavlja i novih početaka, priprema vašeg doma važan je zadatak. Pogotovo u vrijeme pandemije, kada se trebate pridržavati epidemioloških preporuka kako biste zaštitili sebe i svoje najbliže.

Ukoliko slijedite ove korake, za pripremu će vam trebati manje od jednog dana. A ako kod kuće pravite zabavu ili druženje, pospremanje će biti puno lakše uz ove savjete.

1. Pospremite i bacite

Prvo što trebate učiniti jeste pobacati beskorisne predmete iz svake prostorije. Boce deterdženta koje su skoro prazne, okrnjene čaše, oštećene viljuške i kašike, kutije koje nikada ne koristite. Skinite sve plahte i prekrivače sa namještaja. Ponovo organizujte svaku ladicu i ormar. U jednu kutiju ili vreću stavite stvari koje su oštećene i koje ćete baciti, a u drugu one koje nisu oštećene, ali koje nećete više koristiti.

2. Čišćenje

Nakon toga temeljito očistite sobu, ispod i iza namještaja, operite prozore, pragove i vrhove ormara. Koristite krpe od mikrofibera za čišćenje televizora i drugih uređaja. Uradite isto za svaku prostoriju u kući prije upotrebe dezinfekcionih sredstava kako biste bili sigurni da su sve površine zaštićene. Kupatilo očistite posljednje, tako da možete oprati veš i okupati se prije nego što uđete u novo-pospremljene sobe. 

3. Poklonite stvari

Sjećate se kutije u koju ste stavili korisne, neoštećene stvari koje vam više nisu potrebne? Pogledajte koje su od njih prikladne za doniranje. Ako imate kvalitetnu odjeću koju više ne nosite ili tople deke, odnesite ih u migrantske kampove. Elektronske uređaje koji rade možete pokloniti nekome kome je to potrebno ili ih dati skupljačima otpada za minimalan iznos. Ako nijedna od ovih opcija nije moguća, onda ih bacite.

4. Ukrasite dom

Nakon čišćenja zamijenite pokrivače za namještaj i prostirke. Ako je moguće, držite se teme ili palete boja da bi vaš stan izgledao estetski privlačno. Ne zaboravite da stavite svečane stolnjake na stolove i da stolice odmaknete jednu od druge najmanje jedan metar. 

5. Sigurnost za djecu

Ako imate mlađe goste ili malu djecu, ovo je odličan trenutak da provjerite je li vaša kuća sigurna za njih. Svaki predmet sa šiljastim krajevima okrenite unutra ili ga sklonite dalje od rubova stolova ili polica. Ukoliko je potrebno, zaključajte sobe u kojima bi se djeca mogla povrijediti. Odmaknite stolove i stolice od vrata. Stavite debeli peškir na šteke sa prednje i sa stražnje strane, kako se vrata ne bi iznenada zatvorila.

6. Lista za kupovinu

Evo i interesantnijeg dijela koji će vam pomoći održati kuću svježom i omogućiti lako čišćenje.

Mirisne svijeće
Kupite tri ili četiri svijeće s umirujućim mirisom poput lavande ili šafrana. Pazite da miris bude suptilan jer su neki odrasli i mnoga djeca često osjetljivi na mirise koji su prejaki. Odaberite svoj omiljeni miris za Bajram!

Pokloni
Odabir poklona može biti zahtjevan posao, pogotovo ako to činite u posljednjem trenutku, kao što to čini većina ljudi. Ako nemate vremena, u kutiju stavite čokoladu i parfem.

Posuđe
Sva ona sjajna hrana koju ste skuhali ili naručili treba da bude poslužena u stilu. Kupovina prekrasnog posuđa je dobra investicija, reći će vam svaka domaćica. Međutim, prije nego se odlučite na kupovinu, kod kuće napravite spisak stvari koje su vam potrebne, tako da ne kupujete ništa što vam ne treba.

Jednokratni predmeti
Za zabave ili okupljanja više od pet osoba najbolje je koristiti tanjire, šoljice i pribor za jednokratnu upotrebu. Ovo u mnogome olakšava čišćenje po završetku zabave.

Krpe i papirnati ubrusi
Najgore je kad vam nestane čistih ubrusa usred druženja. A svi znamo da se to vrlo lako može desiti. Opremite se kvalitetnim ubrusima za ruke, kuhinjskim ubrusima i kutijama s papirnim maramicama.

Sredstva za dezinfekciju
Ne zaboravite kupiti sredstva za dezinfekciju kako bi gosti mogli u svakom trenutku dezinfikovati ruke i tako se osjećati sigurnim i zaštićenim. 

Velike vreće smeća
Trebat će vam možda jedna ili dvije velike vreće za smeće da pospremite nakon proslave. Korisne su jer možete proći kroz cijelu kuću sa jednom vrećom i pokupiti svo smeće.

7. Priprema

Postavite sve stvari koje ste kupili. Nakon što to završite, upalite jednu ili dvije mirisne svijeće dok čekate goste. Držite ih podalje od ivica i na dovoljnoj visini zbog djece. Na stol stavite dezinfekciona sredstva. Malo muzike, miris i rashlađene, čiste sobe, to je ono što treba vašim gostima kada dođu sa uzavrelog parkinga. Čim uđu u kuću, zamolite ih da operu ruke, te sve vrijeme provjetravajte sobu u kojoj gosti sjede. 

8. Pospremanje

Dok skupljate prljavo suđe, prebrišite sve površine i ispravite plahte. Bacite sve tanjire za jednokratnu upotrebu.