Tražite li nešto posebno za vaš pod? Nešto što je drugačije i privlači pažnju? Vrsta poda može imati dramatičan efekat u prostoriji i dati ton cijelom okruženju.

pod

Ali postoji više različitih opcija za prekrivanje poda osim jednostavnog itisona ili laminata. Evo pet ideja koje sobi mogu dati upečatljiv izgled.

 

Prirodni pluto

Ako vam je potrebno malo topline i mekoće pod nogama, potražite pluto. Pluto je podni materijal s nizom kvalitetnih karakteristika. To je suptilno-spužvast materijal, ugodan na dodir i daje užitak vašim stopalima. Ovdje ne govorimo o ugradnji recikliranih čepova iz vinskih boca. Idealan je pod za sve alergičare jer je otporan na buđ i gljivice. Pluto također ima prigušen, prirodan izgled, sličan tvrdom drvetu.

pod2

VAŽNO
Držite pluto dalje od vlažnih prostora, kao što su kupatila. Nezalijepljeni šavovi poda od pluta su magneti za vodu zbog kojih će materijal nabubriti, iskriviti se i pokvariti.

 

Mekana guma

Gumeni podovi nisu samo za dječije prostore. Apsorbiraju zvuk, mekani su na dodir i daju sigurnost u prostorijama kao što su kupatila, kuhinje, teretane, odnosno tamo gdje postoji rizik od klizanja. Guma je obično dostupna u svijetlim bojama, ali i onim sa šarenim dekorom, što je odličan izbor u prostorima za zabavu. Pod se prilično lako postavlja, a težina materijala ga drži na mjestu tako da nisu potrebna toksična ljepila. Za uklanjanje, jednostavno podignite podni materijal.

pod3

 

Mozaik staklo

Za elegantan, sofisticiran i moderan pod koji je lako održavati, razmislite o staklenim mozaik pločicama. Staklene mozaik pločice nisu samo za kupatilo - Možete ih postaviti i u hodniku ili terasi kako biste unijeli eleganciju i dekor u inače neutralne prostore. Ovi vrhunski materijali napravljeni su od posebno tvrdog, ojačanog stakla i obično su pričvršćeni na mrežastu podlogu za montažu (baš kao i mozaik pločice). Dostupni uzorci se uveliko razlikuju, jer se staklo može štampati u gotovo bilo kojoj nijansi.

pod4

 

Dekorativni beton

Najhladnija opcija za podove možda je već pod nogama. Možda imate betonsku podlogu ispod gotovog poda. Izvucite betonski pod iz njegovog sirovog stanja dajući mu dekorativni, elegantan ili sjajan izgled. Na beton možete primijeniti bilo koju vrstu tehnike, uključujući poliranje, teksturiranje i bojenje kiselinom. Dodatni sloj betona se također može postaviti i pomiješati s različitim nijansama ili na njega ugraditi ukrasne elemente.

pod5

 

Gotova šperploča

Iako se jeftina, uobičajena šperploča često smatra samo podlogom, može se koristiti i kao gotov pod. Koristeći ga kao glavni sloj, imat ćete ekonomičan, otvoren izgled za farbani pod. Bogato obojeni pod od šperploče može parirati izgledu tvrdog drveta. Potpuno zatvoren poliuretanom, pod od šperploče može se lako očistiti vlažnom krpom. To je idealno rješenje za prostoriju koja ne može priuštiti veću visinu od debljih podova ili za prostor s velikim prometom.

pod6

VAŽNO: Centriranje podova od šperploče

Kada se šperploča koristi kao završni pod, urednost je vrlo važna. Naprimjer, planirajte postavljanje tako što ćete krenuti od sredine prostora. Osim toga, izbrusite što je moguće više nesavršenosti prije bojenja ili farbanja.