Prozori mogu biti jednako lijepi kao i ostatak sobe. Samo trebate znati kako da ih dekorišete.

prozori

Mnogo je ideja za tretman prozora koje možete odabrati, uključujući zavjese, sjenila i kapke. I svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke u smislu privatnosti, blokiranja svjetlosti i dodavanja estetske vrijednosti prostoriji. Neke opcije su više za izgled, dok će druge zadržati sobu mračnom i privatnom.

Evo 13 ideja za tretman prozora za sve prostorije u vašem domu.

Prozračne zavjese

Prozračne zavjese su napravljene od lagane, poluprozirne tkanine. Nude malo privatnosti i raspršuju malo svjetla. A sa stanovišta dizajna, djeluju tako da omekšavaju prozor. Ova obrada prozora je najbolja za stambene prostore u kojima niste zabrinuti za privatnost.

prozori1

 

Zavjese koje filtriraju svjetlost

One su teže od prozirnih. Nude priličnu privatnost, ali ako svjetlost sija direktno kroz njih, možda će se vidjeti sa druge strane. Neće potpuno zamračiti prostor od vanjskog svjetla. Mogu se napraviti od širokog spektra tkanina, tako da se uklope u razne stilove dizajna. Idealne su da pruže malo noćne privatnosti u životnim prostorima.

prozori2

 

Zavjese koje zamračuju (blackout)

Blackout zavjese nude najbolju moć blokiranja svjetlosti. Uglavnom se sastoje od ukrasne tkanine obložene drugom teškom tkaninom koja štiti od svjetlosti i također izolira prostoriju od topline i hladnoće koje dolaze kroz prozor. Savršene su za zamračenje u spavaćim sobama.

prozori4

 

Venecijaneri

Venecijaneri imaju horizontalne letvice koje se mogu napraviti od nekoliko različitih materijala, uključujući metal, drvo i vinil. Za podizanje i spuštanje roletni se vuče uže, a lamele se mogu i naginjati. Ove roletne mogu biti veličine prozora i omogućavaju različite nivoe privatnosti. Međutim, horizontalne letvice skupljaju prašinu. Dobre su za većinu prostorija, iako neće u potpunosti blokirati svjetlo u spavaćim sobama.

prozori3

 

Vertikalne žaluzine

Vertikalne žaluzine se često vide na kliznim vratima i visokim prozorima. Nisu baš dekorativne. Često su napravljene od PVC-a. Ali one obavljaju posao u smislu privatnosti i blokiranja svjetla kada su zatvoreni. Također ne skupljaju toliko prašine kao horizontalne žaluzine.

prozori5

 

Škure

Škure su dekorativnija alternativa zavjesama. Obično su napravljene od drveta i mogu se ofarbati kako bi odgovarali dizajnu prostorije. Letvice se mogu podići kako bi ušlo malo svjetla u prostor, a možete škure u potpunosti otvoriti za nesmetan pogled. Ne blokiraju svjetlo u potpunosti kada su zatvorene, pa su najbolje za dnevne prostore, a ne za spavaće sobe. Mogu se koristiti i u kupatilima.

prozori6

 

Rimske zavjese

Rimske zavjese često su napravljene od tkanine, ali dolaze i od drugih materijala, poput bambusa. Savijaju se u ravnomjerne nabore kada se podignu. Ali kada se spuste, imaju glatku površinu. Mogu se djelimično podići kako bi se omogućila privatnost i blokiranje svjetlosti. Međutim, ne postoji način da vidite kroz njih kada su spuštene osim ako ne koristite prozirni materijal. Ove opcije su pogodne za većinu prostorija.

prozori7

 

Zavjese na duploj šipki

Zavjese na duploj šipki nude različite opcije. Uobičajena kombinacija je korištenje debljeg i dekorativnijeg materijala za zavjese za vanjsku šipku i viseće trake na unutrašnjoj šipki. Na taj način možete zatvoriti obje vrste zavjesa za maksimalnu privatnost i blokiranje svjetlosti. Ali također možete zatvoriti samo prozirne zavjese kako biste dopustili svjetlosti da uđe u prostor, a da pritom zadržite malo privatnosti. Ova ideja za obradu prozora može funkcionirati u dnevnim prostorima, kao i u spavaćim sobama. To bi moglo biti posebno korisno za kancelariju ako trebate da raspršite malo svjetla na prozirnim površinama tokom dana i želite privatnost noću s debljim zavjesama.

 prozori8

 

Zavjese plus žaluzine

Odabir zavjesa i žaluzina pruža opcije slične korištenju zavjesa na duploj šipki. Možete zatvoriti oba za opciju zatamnjenja. Ili možete jednostavno držati roletne spuštene, ali otvorene za malo svjetla i vidljivosti. Dodavanje zavjesa preko roletni također pomaže da se roletne dotjeraju i omekšaju njihove oštre linije u prostoru. 

prozori9

 

Zavjese plus škure

Poput zavjesa preko roletni, zavjese preko škura čine svestran tretman prozora. Za potpuno zamračenje spavaće sobe možete koristiti zavjese za zamračivanje. Ili za životni prostor možete jednostavno odabrati tkaninu za zavjese po svojoj želji da dotjerate i omekšate škure. Dodavanje zavjesa preko škura također pomaže u izolaciji prozora.

prozori10

 

Solarne roletne

Solarne roletne su napravljene od posebne tkanine koja će blokirati svjetlost i štititi vas od UV zraka. Tkanina je takođe otporna na na sunce, tako da neće izblijediti. Opcije se kreću od mogućnosti blokiranja svjetla do potpunog zamračenja. Ove opcije su idealne za prozore koji dobijaju puno direktne sunčeve svjetlosti.

prozori11

 

Rolo zavjese

Rolo zavjese su vrlo jednostavan tretman prozora koji ne nudi veliku estetsku vrijednost. Ove opcije dolaze u različitim materijalima, uključujući tkaninu i vinil. Kada su otvorene, materijal je ravan. A kada se zatvore, materijal se kotrlja na tiplu. Oni se kreću od filtriranja svjetlosti do zamračenja, tako da se mogu uklopiti u većini prostorija.

prozori12

 

Zavjese od poda do stropa

Osim ako nemate prozore od poda do stropa, nisu vam nužno potrebne zavjese od poda do stropa da blokiraju svjetlost i daju privatnost prostoru. Međutim, takve zavjese se često koriste sa stanovišta dizajna kako bi dodale malo drame u prostoriju. Odlične su za uokvirivanje prekrasnog pogleda kroz prozor, a idealne su i za staklena vrata. Osim što doprinose dizajnu tkaninom po vašem izboru, zavjese od poda do stropa privlače pogled prema gore, čineći strop višim. Odlične su za dnevne prostore, kao i za spavaće sobe.

prozori13