Terrazzo tehnika dolazi iz Italije, a voljeli su je arhitekti i dizajneri enterijera čak i prije sto godina. Spoj mramora, granita, stakla i kvarca možete pronaći na tekstilu, namještaju, pa čak i nakitu.

terazzo

Ako ste zasitili mramornog uređenja doma, terrazzo uzorak će vas osvojiti na prvu. Taj vrlo specifični uzorak, tačnije tehnika, dolazi inače iz Italije, a 20-ih godina bio je omiljen zbog svoje karakterističnosti. Njega čine dijelovi mramora, granita, stakla i kvarca povezani vezivom te upravo toj kombinaciji može zahvaliti na svom zanimljivom i primjetnom izgledu.

terazzo3terazzo6

 

Prije se koristio za eksterijer

Terazzo u svaki prostor unosi razigranost i svježinu, a zbog izdržljivosti ga vole i brojni arhitekti, zaljubljenici u enterijer i uređenje.

terazzo1terazzo5

Iako se ranije terrazzo uglavnom koristio za eksterijer i uređenje balkona i vrta, kroz uređenje domova danas svoju primjenu nalazi i u enterijeru i to u raznim prostorijama.

 

U kuhinjama i kupatilima unosi dozu elegancije

Danas terrazzo uzorak možemo pronaći na tekstilu, na namještaju, na vazama, stolićima, keramičkim pločicama, tapetama, pa čak i saksijama i nakitu.

terazzo2terazzo7

Terrazzo će posebno zanimljivo izgledati u vašim kuhinjama i kupatilima gdje unosi dozu elegancije, a slaže se i sa ostalim materijalima kao što su kamen, drvo, željezo i brojni drugi trenutno popularni materijali u enterijeru.

terazzo8terazzo4