Svaki put kada poželite malo da osvježite enterijer, postoji bezbroj načina da to učinite. Jedna od najpopularnijih opcija je postavljanje pločica.

plocicetrendovi1

Pločice prevazilaze dvodimenzionalna ograničenja boje i unose teksturu i boju u prostoriju. Također imaju impresivnu sposobnost da jarke nijanse i završne obrade učine vizuelno probavljivim. Naprimjer, kobalt plava boja može biti previše hrabra za farbanje zidova kupatila, ali u obliku pločica, živa je i svježa. Ili šareni dezen koji se čini previše napadnim da biste ga stavili na zavjese, ali će izgledati zabavno i avanturistički ako ga postavite oko kamina.

Razumljivo, dizajneri i vlasnici kuća ne mogu se zasititi pločica, a 2022. godine ne nedostaje svježih ideja za njih. Žive boje se pojavljuju zajedno s originalnim konfiguracijama i novim područjima za postavljanje keramike.

Trendovi pločica na koje treba obratiti pažnju

Pločica se ove godine kreće u dva (skoro polarno suprotna) smjera. Jedna interpretacija je završni izgled koji se podudara s bojom, oblikom i teksturom u prostoriji u kojoj se nalazi, a druga sadrži pločice kao naglasak koji se miješa i uparuje.

plocicetrendovi4

Leah Alexander, dizajnerica i osnivačica firme za dizajn enterijera "Beauty Is Abundant", prati svježe ideje koje su se pojavile ove godine. "Trendovi koje vidim su podudaranje tapeta i presvlaka i/ili draperija", kaže ona, a pločice se ne razlikuju. Kauč, konzola, pa čak i jastuci se uparuju sa pločicama."

U opštijem smislu dizajna, Leah je primijetila nastavak pomijeranja tapeta od zida do plafona u kupatilima (kao i u ostalim prostorijama). To se sada odražava i na pločicama. Umjesto da se zaustavi samo na podu, ista pločica se nastavlja uz zid da bi se dobila proširena boja i tekstura.

Prostorije koje se tretiraju pločicama

Područja koja ove godine dobijaju dodatnu pažnju kada su pločice u pitanju mogu biti predvidljiva, ali način na koji se pločica tumači je jedinstven. Kupatila, kuhinje i dnevne sobe su uobičajeni prostori za postavljanje pločica, ali to nisu prosječne podne ploče ili podne ploče koje su se pojavljivale prošle godine.

plocicetrendovi3

"Područja koja se obrađuju pločicama ili drugim vrstama pažljivog tretmana, poput uvijek popularne obrade drveta sa žljebovima ili kanalima, uključuju stražnju stranu ili cijelo tijelo kuhinjskog ostrva i poleđine polica za knjige“,  kaže Leah. 

U suštini, ostrvo prepuno ormarića koje bi se moglo činiti pomalo dosadnim bez sumnje bi izgledalo puno atraktivnije ukoliko ga obložimo pločicama. Može se staviti ​​i u unutrašnjost polica za knjige, zatim proširiti pločice od tuša na pod, ili na strop. Hrabrije boje se također ubacuju u prostorije, što znači da će osnovni raspored pločica izgledati smjelije i modernije zahvaljujući samoj nijansi.

Popularne boje pločica ove godine

Da li vas bijela pločica tjera da zijevate? Boje u tonovima dragulja koje će se pojaviti 2022. odgovor su na pretjerane neutralne i svijetle bijele boje. Teal, senf žuta, pa čak i pločice u boji rđe su mi već prošle godine upadale u oči“, napominje Leah. Nije potrebno mnogo da ovi tonovi naprave utjecaj. Prasak zelene boje oko kamina ili komadići zlatnih pravougaonika na podu trenutno unesu živost u prostoriju.

plocicetrendovi2

I, čak i ako su bijele ili neutralne pločice ono što volite, postoje beskrajni načini da ih preuredite tako da i dalje izgledaju u skladu s trendovima, ali stvaraju osvježenje koje odgovara vašem ličnom stilu. Dodajte prepoznatljivu boju na jedan zid - možda trendi nijansu terakote ili oštru crnu - ili se poigrajte s oblicima i završnim obradama (sedefasta pozadina, naprimjer?!).

Više trendova pločica

Osim teraca ili mozaika, pločice su obično jednoobrazna umjetnost s uredno složenim oblicima, ravnim linijama i istim oblikom koji se koristi u cijelom prostoru. Ova godina će podstaći malo više razigranosti. Umjesto da se pridržavate samo jednostavnih pločica ili da se oslanjate samo na heksagonalne oblike za pod u kupatilu, istraživanje različitih kombinacija oblika i stilova pločica bit će jasnije tokom 2022.

Postoji mnogo uzbudljivih načina da to učinite. U kupatilu pokušajte da zalijepite šesterokute na stražnji zid tuša i postavite pločicu na susjedni zid u obliku ševrona. Još jedan svježi izbor mogao bi uključivati ​​pravokutne ploče na podu i okrugle peni pločice oko sudopera.

Osvježavanje kuhinja također može biti zabavno. Zemljana terakota pločica (probajte kvadratna ili šesterokutna) izgledat će lijepo na podu, ali će još više "iskočiti" sa smaragdnom ili tirkiznom pločicom koja se ističe iznad nje na zidovima. Za suptilniji izgled, blijeda rđa ili komplementarna nijansa narandžaste na poleđini i dalje daju vizuelnu promjenu, ali izgleda super kohezivno i dobro se slaže s podom.

plocicetrendovi5

Ostali trendovi su nastavak onoga što je bilo popularno prošle godine i ranije ili prkosno prilagođavanje tradicionalnom. Leah lično voli određeni kuhinjski trend koji nije na mjestu gdje biste prvobitno očekivali da vidite.

„Još uvijek uživam u trendu postavljanja materijala sa radne ploče na pozadinu, učinkovito uklanjajući pločice u kuhinji“, kaže ona. U ovakvim slučajevima pločica se može premjestiti na gore spomenuto ostrvo. Ovo također otvara priliku da uštedite taj budžet za pločice za eksperimentisanje u drugim sobama i uglovima koji bi dobro funkcionisali s detaljima u boji i geometrijskim oblikom.