Bez obzira na vaše godine, iskustvo ili dio svijeta u kojem živite, vjerovatno imate lijepe uspomene sa putovanja.

suveniri1

To ne mora značiti da ste bili na svim krajevima zemlje. Ponekad se najljepša putovanja mogu dogoditi u vašoj zemlji - čak i u gradu u kojem živite ili gradu iz kojeg dolazite. Ali onaj ko putuje (često ili čak povremeno) zna da se o iskustvu ima puno toga reći.

Kada putujete, otvarate dio sebe ispod površine - često izađete iz svoje zone udobnosti. Ponekad morate naučiti novi jezik i običaje, drugačije se odjenuti ili uzeti identitet koji najbolje odgovara mjestu koje istražujete. Istina je da putovanje može promijeniti život.

Bez obzira imate li želju da lutate, razmišljate li o putovanju ili planirate negdje otići u budućnosti, evo savjeta stručnjaka za dizajn i umjetnost kako putovanje dovesti u srce vašeg doma.

1. Ispričajte svoju priču kroz dizajn

Svaka avantura ima svoju priču. Bilo da ste skočili iz aviona ili ste jednostavno probali drugu hranu u novom području, vaša putovanja pričaju o tome kako ste odrasli, šta ste postigli i mjesta na kojima ste bili. I dok dizajnirate svoj dom, ovi trenuci za putovanje mogu (i trebaju) biti glavni element.

suveniri3

"Naše domove možemo modelirati prema izgledu i osjećajima naših omiljenih krajeva, pozivajući se na arhitektonske elemente, palete boja i materijale koji nas vraćaju na destinaciju o kojoj sanjamo", kaže dizajnerica enterijera, Meg Lonergan. "Kada ne možemo napraviti strukturne promjene, vrijeme je da uključimo sva osjetila ... Poigrajte se sa mirisom svijeća i sapuna koje ste donijeli sa prošlih putovanja, povežite suvenire sa svojim namještajem, postavite autentične tepihe, deke i posteljinu u cijelom vašem domu."

Umjesto da suveniri budu samo mali dio dizajna, Lonergan nastoji da ti elementi budu integralni dio kada je riječ o načinu postavljanja sobe ili prostora. Mali predmeti poput ukrasa, fotografija i umjetnina, naprimjer, mogu se ugraditi dio teme, pružiti prijeko potrebni akcent ili ugodan odsjetnik na neko drugo vrijeme i mjesto.

"Jedno od mojih najdražih umjetničkih djela je fotografija restorana koji služi ostrige u New Orleansu", kaže Lonergan. "Svaki put kad je vidim, odmah se vratim na dan kad je snimljena i na sve uspomene koje su tada nastale!"

2. Napravite galeriju na zidu

Galerija na zidu može se koristiti za prikaz vaših turističkih avantura i za prikaz vašeg ličnog razvoja. Kada posjetite tek nekoliko mjesta, uzbuđeni ste zbog vaših prvih putovanja. Kako više putujete, vaš zid raste - a tako i uspomene i iskustva.

suveniri5

Matthew Bailey, osnivač Must Do Canada, i njegova supruga, oboje strastveni putnici, bili su na šest kontinenata, 42 zemlje i u cijeloj Kanadi. I premda je njihov dom prepun uspomena iz svih njihovih avantura, karta često dobiva najviše pohvala.

Bez obzira jeste li svjetski putnik ili ne, ukoliko imate jedan zid koji sadrži uspomene sa svih mjesta na kojima ste bili (i lokacija na koje se nadate da ćete jednom ići) može nadahnuti i stvoriti zaista jedinstveni element u srcu vašeg doma.

3. Pronađite predmete koji se mogu povezati sa vašim gostima

Vaša putovanja uvijek će imati posebno mjesto u vašem srcu. Zato im treba odati poštovanje na način koji ima smisla za vas, pronaći element veze koji se može uspostaviti kada ti predmeti dođu do drugih ili ih na neki način uvedu u iskustvo koje ste imali.

suveniri2

Umjesto da se odluči za fotografiju na zidu, Allison Davis, fotografkinja vjenčanja i autor knjige Otkriveno na ivici, potiče ljude da ulažu u nešto što će prikazati lijepe destinacije i elemente prirode na način na koji se drugi mogu povezati - klupski stočić!

"Tokom mojih pustolovina duž cijele američke zapadne obale, nastojao sam uhvatiti njenu divlju i prirodnu ljepotu ", kaže Davis. "Kampujući u automobilu, živeći jednostavno, putujući lagano na ruti od 3116 milja, napisala sam putopis dok sam fotografisala ljepotu svijeta u vremenu gubitka. Htjela sam u fokus staviti inspirativnu ljepotu i čudesnost surovih krajolika obala."

Nakon što je proputovala cijelu zapadnu obalu, Davis je sakupila kolekciju slika, uparenu sa živopisnim putopisima u njenoj knjizi. Fotografija koja oduzima dah pomogla joj je ne samo da podijeli gdje je bila i iskustva koja je doživjela, već i da se poveže sa svima koje dočekuje u svom domu.

Ovo je savršena ideja za donošenje vaših najcjenjenijih uspomena u srce vašeg prostora - bilo da investirate u knjigu područja koje volite ili stvorite nešto svoje.

4. Zapamtite da prezentacija vaših uspomena ne mora uvijek biti otmjena

Putovanje u srce vašeg doma ne znači da morate kupiti skupi namještaj da biste izložili predmete koje ste sakupili. "Kolekcionarstvo ne mora nužno biti tretirano kao muzejski eksponat", kaže Nicole Alexander, direktorica i osnivačica Siren Betty Design.

suveniri4

Iako se često vrši pritisak da se predmeti prikažu kao središnji dijelovi ili istaknuti predmeti na zidu ili polici, postoji nešto lijepo u postavljanju svojih dragocjenih predmeta sa putovanja na neugledne lokacije.

„Postavite [svoje kolekcionarske predmete] među svakodnevne predmete", kaže ona, „[na primjer] mramornu posudu pored šampona na polici za tuširanje ili ovaj kip uz gomilu voća u kuhinji. Svaki put kad ode do posude s voćem, klijentica koja je kupila ovaj kip sjetit će se prekrasne pijace u Južnoj Aziji gdje ga je pronašla. "

Na kraju, kako ćete odlučiti da suvenire sa putovanja postavite u srce svog doma, zapravo ovisi o vama, ali što ih prirodnije i svrsishodnije ugradite u prostor, te uspomene će imati veću vrijednost za vas.