Najlakši način da se enterijer transformiše u šik, dramatičan ili bogat bojama i uzorcima, jeste uz pomoć novih tapeta. Nakon nekog vremena, tapete su ponovo u modi i oduševljavaju novim dezenima.

..................................................................................

 




Retro, antički somot, floralni ili apstraktni, samo su neki od najrazličitijih uzoraka koji se danas mogu pronaći na tržištu i koje dizajneri preporučuju kao idealna rješenja za nove intervencije u domu.


Doza živosti ili umirujući efekat

Pri kupovini tapeta, bitno je uzeti u obzir veličinu prostorije u kojoj će se one naći. Kada birate model i boje važno je znati i to da se za manje prostorije preporučuju manji i suptilniji uzorci. U suprotnom, željeni efekat može da izostane te da soba izgleda pretrpano i malo.

Za jedinstven dekor i njegovo kreiranje potrebno je da se pri odluci za kupovinu još jednom razmisli o efektu koji želi da se ostvari. Ukoliko enterijer posjeduje mnogo boja i šarenih detalja, možda je bolje pokušati s tapetom koja će imati „umirujuće dejstvo“, kao i u suprotnom slučaju – ona koja će lako unijeti dozu živosti i ispuniti prostor.





Kako ukombinovati tapete sa enterijerom?

Postoji mnoštvo boja koje se mogu odabrati, ali uvijek postoji pitanje: šta i kako ukombinovati? Ako na samoj tapeti postoji jedna dominantna boja, onda je sigurnije odabrati namještaj u tonovima suprotnim ili neutralnim u odnosu na zidnu površinu. Tako će se izbjeći velike greške u dekoraciji i izbalansirati prostor.





Sve više u upotrebi

Tapete su zahvalne za sve prostorije u stanu, sve se više primjenjuju i u kupatilima i dječijim sobama, dok su hodnici, dnevne sobe i trpezarije odavno poznati kao omiljeni kada je ovaj način dekoracije u pitanju.





Sa novim trendom dozvoljeno je spajanje nespojivog: pruge sa cvjetnim uzorkom, kontrastne teksture, luksuzni komadi sa različitim optičkim efektima i razne druge mogućnosti. Jedno je svakako sigurno – tapete su ponovo IN.

Izvori fotografija

www.interiorholic.com
www.digsdigs.com