Monotonija enterijera prestaje sa eksplozijom oblika i boja koje sa sobom nose komadi namještaja u viktorijanskom stilu.

.................................................................................








Upravo iz tog razloga, veliki povratak mobilijara koji je predimenzioniran i šik, način je da svjetski dizajneri poruče da je autentičnost i dalje najsnažnija inspiracija.

Prostori uređeni novim talasom i trendom „Supersize that“ u 2012. godini okupani su stilom, luksuzom, udobnošću i prefinjenošću. Izuzetno snažan i poseban – viktorijanski način dekoracije povratio je svoje zavidno i istaknuto mjesto na umjetničko-dizajnerskoj sceni. S obzirom na to da su se na njegovu raskošnu stilsku bazu, kao neiscrpno gnijezdo ideja, originalno primijenili moderni segmenti enterijera današnjice – dobija se stil koji iznenađuje i odiše sofisticiranošću.


Pristaje svakom domu

Kompleksni modeli, duboke i bogate boje, punoća i raznovrsnost tkanina, neizostavno prisustvo umjetničkih djela - u ovom preporođenom moderno-viktorijanskom stilu mašta može da divlja, estetski kontrasti moraju da postoje i drugačiji dom, sa ličnošću i posebnom snagom, jednostavan je slijed stvari.

Uz predimenzioniran stil uređenja vrednovanje otvorenih prostora u domu nikada nije bilo veće. Naravno, postavlja se pitanje kako i male stanove prilagoditi ogromnim komadima namještaja i šta se time postiže? Odgovor je krajnje jednostavan. Tendencija korištenja jednog ili dva veća komada stavlja poseban akcenat na segmente doma koji žele da se naglase. Tako jedna velika purpurna lampa ili raskošna zavjesa u kraljevskoplavoj nijansi može da napravi potpuni preokret u dekoru, sa minimalnim trudom.










Snažan izazov za uređenje

Viktorijansko-moderni stil je jedan od najsnažnijih izazova u uređenju danas, s obzirom na to da već više od decenije minimalizam zauzima istaknuto mjesto u dekoraciji i arhitekturi, generalno. Namještaj će uvijek dati izuzetan izgled domu ako se pravilno rasporedi. U tom smislu, sa ovim stilom nastupa se oprezno i smisleno. Raspored velikih lampi, lustera, ogledala, sofa, fotelja ili divana treba da vodi harmonični kontrast i nikako ne mora da bude egzaktna replika istorijskog, što se često pogrešno smatra.

Ljepota supersize komada namještaja je upravo u mogućnosti da se kombinuje, eksperimentiše, istražuje i da se sa njima isti prostor doživi na nov, otmjeniji a opet udoban i opušten način. Enterijeri dobijaju svoju punoću, pun izražaj i nevjerovatnu transformaciju. Atraktivni enterijeri koji odišu dinamičnim, vizuelnim efektima predimenzioniranog zahtijevaju posvećenost pri izboru, strast pri uređenju i ljubav ka umjetnosti i lijepom.

Na tržištu Bosne i Hercegovine veliki asortiman predimenzioniranog namještaja može se pronaći u Bela Vida galeriji, gdje je čitav mjesec april posvećen upravo ovom stilu i čija postavka nosi naziv „Supersize that, please“.