Dječije tapete su odličan način da se u sobu najmlađih unese drugačiji efekat – iz mašte i da se ukrasi enterijer tako da se oni u njemu osjećaju ušuškano i zaštićeno. Zabavne i zanimljive, tapete se danas mogu naći u nebrojeno mnogo printova.

..................................................................................





Inspirisani dječijim interesovanjima i sposobnošću, moguće je urediti sobu tako da djeca uporedo sa igranjem mogu i da razvijaju svoju kreativnost i maštu. Oblaci, sladoled, bicikli, autobusi, leptirići ili ovce – za miran san, samo su neki od obrazaca za tapete na koje se roditelji sve više oslanjaju.


Šareno i kreativno

Tematske sobe su jako edukativne i zabavne. Djeca tako izražavaju svoje afinitete, a kako se oni iz sata u sat mijenjaju, potrebno je dobro razmisliti koji dezen odabrati. Omiljeni crtani lik ili šareni predmeti iz fantazije? Prilagoditi sobu dječijem uzrastu i omogućiti im prostor gdje će uživati, imperativ je prije svakog estetskog.

Tapete su odlične dekorativne alatke za velike promjene u dječijoj sobi. Iz blijedih, pastelnih nijansi koje najmlađima brzo dosade, stvaraju se vedri enterijeri sa mnogo boja i crteža koji su sami po sebi dekorativni.
Tada nije potrebno mnogo drugih detalja: krevet, radni stol i stolica, poneka polica i soba je potpuno ispunjena.






Soba je individualno mjesto

Mnogi dječiji enterijeri izgledaju tako da bi se i odrasli rado uselili u njih. Oblaci i zvijezde na plafonu ili delfini po zidu – tapete mogu da se nađu na bilo kojem mjestu uz dovoljno mašte za krajnju dizajn-odluku. Sjajne kombinacije prugastih ili tufnastih dezena sa tapetama u istim nijansama a s različitim printom, daju stimulativni kreativni izgled.

Psiholozi koji prate razvoj djece kažu da je kreativna drama u okruženju jezgro aspekta na razvoj djeteta. Likovni zid u dječijoj sobi svakako utječe na njihovo raspoloženje i to je najvažniji vodič koji se treba pratiti pri dekorisanju dječije sobe.