Marsala obogaćuje naš um, tijelo i dušu, naglašava povjerenje i stabilnost. Marsala je nijansa koja suptilno zavodi, ona koja nas privlači u svoj topli zagrljaj.

...................................................................................................

Ovo su riječi Leatrice Eiseman, izvršne direktorice "Pantone Color" insituta, u svijetu priznatog autoriteta na području boja.

Svake godine stručni žiri ove kompanije, na osnovu rezultata intenzivnog istraživanja svijeta mode, filmskih setova i garderobe, umjetnosti, popularnih turističkih destinacija, sportskih događaja, ... odabere boju koja će obilježiti narednu godinu.

Boja 2015. godine je "marsala", koja se može opisati kao mješavina crvene i terakote, zagasito bordo, odnosno boja vina s toplim zemljanim, smećkastim tonom.

Sad kad je "Pantone" odredio boju za ovu godinu, na crvenim tepisima glamuroznih događanja treba očekivati brojnije toalete u ovoj boji, kao i druge odjevne predmete i modne detalje koji se mogu sjajno kombinirati sa svim neutralnim bojama. No, ne očekuje se dominacija marsale (ime je to i gradića na Siciliji i desertnog vina sličnog prošeku) samo na modno-kozmetičkoj sceni. I uređenje enterijera sljedećih će mjeseci biti pod utjecajem izbora boje godine. Naime, ta boja unosi bogatu toplinu u interijere i može biti višestruko upotrebljiva.

Evo nekoliko načina kako marsalu unijeti u enterijer.

 

Presvucite sofu

Ukoliko vam je dnevni boravak u neutralnim nijansama, sofu presvucite takninom boje marsale. Ili kupite novu, ukoliko je došlo vrijeme da je promijenite. Na taj način sofa će postati fokusna tačka u prostoriji.

 

Obojite cijeli zid

Oni hrabriji mogu se odlučiti da cijeli zid ili njegov dio u dnevnom boravku, hodniku ili nekoj drugoj prostoriji oboje ovom bojom. Cijela soba dobit će dramatičan izgled.

 

Kada u boji marsale

I tamno i svijetlo kupatilo naglasit će kada čiji vanjski dio je u ovoj boji. Postojeću bijelu kadu jednostavno možete prebarbati vodootpornom bojom. Ili kupite novu. Kupatilo će dobiti sasvim novi izgled.

 

Stavite paravane

Kupite paravane u ovoj boji i nekoliko jastučića iste ili slične nijanse. Efekat koji ćete ostvariti u spavaćoj sobi bit će ugodnost i luksuz.

 

Drugačije trpezarijske stolice

Neutralnu trpezariju obogatit će tapacirane stolice u boji marsale. Dodajte cvijeće ili stolnjak u istoj nijansi i voila! Trpezarija će izgledati kao iz časopisa.

 

Detalji će naglasiti prostor

Većina će se vjerovatno odlučiti za neki detalj. Može to biti tepih, prekrivač, presvlake za jastuke, stolnjak, vaze, čaše, šoljice, tanjiri, ukrasne svijeće, rasvjeta, okviri za slike, ruže u boji marsale..., mogućnosti su zaista bezbrojne.

 

Najbolje se slaže sa neutralnim bojama

Bilo da su u pitanju jednobojni materijali ili oni sa uzorkom, sjajni ili mat, ovaj nijansa se fantastično slaže sa neutralnim bojama, uključujući toplije varijante sive i boje pijeska. Ne zaboravite zlatno-žutu i oker nijansu, tirkiznu sa više zelene boje i tamno plavu.

 

Izvor fotografija

Naslovnica

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4 

Foto 5

Foto 6

Foto 7

Foto 8

Foto 9

Foto 10

Foto 11

Foto 12

Foto 13

Foto 14

Foto 15

Foto 16