Žuta je poznata kao topla, energična i vesela nijansa koja je uvijek odličan izbor za „makeover“ akcije u domu. Kako sa žutom dobiti najdivnije šafran žute ili oker žute enterijere, samo su neka od čestih pitanja pri uređenju i dekoraciji stana.

.................................................................................................................................................

Kao o najsvjetlijoj boji spektra, o žutoj smo u mnogim tekstovima pisali: kako kroz savjete o doziranju prilikom krečenja, tako i kroz sve njene jedinstvene nijanse i efekte u ambijentu.

Da li odabrati suncokret vatrenu ili limun žutu svakako zavisi od cjelokupnog ambijenta, osvijetljenosti i ličnih želja.

Kako je sunce uvijek izvor pozitivne energije i raspoloženja, tako se i kroz osunčane enterijere postiže bolja atmosfera doma i naglašava želja ka uživanju.


Lijepa boja senf žute

Žuta pozadina (tapete) i materijali kojim je tapeciran krevet u sobi lako stvaraju mek i suptilan osjećaj. To je ujedno i najlakši način da se do preuređenja dođe: promjena boje zida uz pomoć krečenja ili popularnih tapeta u različitim dezenima sa žutom.

U ovom slučaju žutobijela kao neutralnija nijansa stvorila je toplu i izuzetno ugodnu atmosferu za san.












Prugasta žuta soba

Meki sivi pamuk uzglavlja savršeno se uklapa za sunčano žute sobe, a u ovom slučaju moderno-prugasto žutu. Sa širokim prugama stvara se snažniji izraz samog dezena, koji utječe na cjelokupni dekor.

Na ovaj način soba je vesela i svijetla, a opet tonirana sa neutralnijom sivom.













Nijansa meda za ušuškanost

Osjećaj mira i udobnosti veoma je lako postići sa med žutom nijansom. Zavjese, detalji u žutoj i naravno zidna obloga u nježnoj nijansi ovom kutku za čitanje daju sve ono što mu je potrebno: prijatnost i ušuškanost.

Najsigurnije je svakako početi sa detaljima. Oni su tu kao siguran test za konkretnije odluke i izbor enterijera u ovoj boji.


















Sklonište intenzivne nijanse

Nijansa intenzivne žute koja stimuliše i ispunjava prostor energijom može se iskoristiti i kao osnova na koju se dodaju ostale boje. Svakako, ona ostaje ta koja dominira, a njenom tonu se može dodati boja drveta, pistacije, smeđe ili zelene kao prirodne nijanse koje podstiču i pružaju osjećaj vedrine.

Sa samo malo žute magije, sunce i ljeto cijele godine mogu biti zaštitni znak svakog enterijera.



Izvor fotografija

www.housetohome.com
www.bhg.com
www.dotavideo.com
www.homedesignerdecorating.com