Umjetnica Ulla-Stina Wikander (64) iz Švedske sa starim rukotvorinama 'odijeva' svakodnevne predmete koje su domaćice koristile prije 50-ak godina, poput kućanskih pomagala, telefona, kolica za djecu, fena za kosu, usisivača itd.

gobleni

Goblenima presvlači i druge, modernije stvari kao što su kuhala za vodu, razni alati, slušalice, namještaj, cipele... Zapravo, sve što joj se nađe pri ruci i učini zgodnim.

gobleni1

- Više od 20 godina sakupljam goblene. Imam kolekciju od preko 100 različitih dizajna. Do prije desetak godina nisam znala što bih s njima, sve dok mi se nije pokvario stari usisivač. Eksperimentirala sam te sam ga presvukla goblenima i iznenadila se transformacijom. Mnogi goblene smatraju bezvrijednima, no ja ih volim, a ponekad su mi toliko lijepi da im želim vratiti život - ispričala je i dodala da je neobične predmete od starih goblena počela izrađivati 2012. godine.

gobleni2

- Počela sam s kućanskim predmetima iz 70-ih, poput usisivača, šivaćeg stroja, električne mješalice itd. Zanimljivo mi je vidjeti kako se ti predmeti transformiraju. Stvari koje više ne želimo, stare i zaboravljene, postaju maskirani artefakti iz davnog doba, kao da su odjeveni. Darujem im drugi život - nastavila je.

gobleni3

Stare goblene pronalazi posvuda. Posjećuje često buvljake i vintage.

gobleni4

- Za izradu nekih malih predmeta, poput pegle ili telefona, treba mi dan ili dva, ali za završetak većih instalacija potrebne su sedmice - dodala je i spomenula kako su je zadnjih godina pozivali na različite izložbe, a njezina jedinstvena umjetnička djela moguće je i kupiti.