Restoran ’Brajlović’ iz Sarajeva, ovogodišnji pobjednik takmičenja za titulu najljepše uređenog ugostiteljskog objekta u BiH - Grimizna kugla 2011, se svojim nesvakidašnjim enterijerom definitivno izdvojio od svih ostalih u velikoj konkurenciji prostora.

..................................................................................







Njegova pobjeda na neki način predstavlja presjek stanja društva u Bosni i Hercegovini, i posebno odraz svijesti o prostoru, njegovoj unutrašnjoj arhitekuri i uređenju enterijera. Restoran Brajlović, kao najbolje ocijenjen enterijer ove godine, pored svega što predstavlja kao ugostiteljski objekat, brend koji gradi itd., govori također o ljudima, mentalitetu i podneblju čiji je dio. Posredno i o doživljaju unutrašnjih prostora ugostiteljskih objekata i razmišljanja o tom prostornom nivou.


Topli, kućni ambijent

Arhitektonski elementi ovog enterijera sklopljeni su u nedvosmisleno jasnu, prepoznatljivu i veoma čitljivu cjelinu. Prostor, koji želi da se pokaže, dopadne i ponovo ugosti koristi puno elemenata, koji se kombinuju u stvaranju njegove jedinstvene domaćinske atmosfere.

Koncept se približava oblikovanju stambenih prostoru i pokušava da toplim, kućnim ambijentom ostvari neposrednost i bliskost sa svakim gostom. Koristeći raskošnu dekoraciju, namještaj sa stilskim karakterisitkama, bogatu rasvjetu i brojne ukrasne dodatke ipak se osjeti doza kiča, koja zapravo i stvara tu bliskost javnog i privatnog prostora, na čijem se odnosu i zasniva ovaj koncept.


Zaslužena pobjeda

Upravo to blještavilo kiča, ovaj prostor definiše kao javni ugostiteljski objekat, a ne klasičnu trpezariju s kojom korespondira. A njegov dodatni kvalitet i možda tajna ovogodišnjeg uspjeha je korišćenje brojnih vrlo rudimentarnih, blago artikulisanih elemenata ruralnog, prirodnog i divljeg, koje vraća u neku bolju prošlost. Jasne su asocijacije na toplinu vatre i siniju koje okupljaju, stvaraju osjećaj doma dok napolju neukroćena priroda pokazuje svoju ćud.





Posebnost restorana je i u tome što je sastojke menija moguće vidjeti, osjetiti i izabrati, te se gosti u vrhunski kvalitet i zdravo spremljenu domaću hranu, mogu lično uvjeriti. Veličina, prostranost i udobnost prostora odmah garantuju odličnu uslugu i domaćinski meni, koji su suština ugostiteljskih prostora, te je konačno pobjeda restorana Brajlović i u tom smislu zaista zaslužena!