Došlo je vrijeme da se oprostimo od ultraljubičaste boje, koja je bila boja 2018. godine i da u naš život unesemo mnogo nježniju i živopisniju, koralnu nijansu - Living Coral, formiranu od strane "Pantone" instituta za boje.

"Pantone", koji slovi za "globalni autoritet boja", najavio je Living Coral za boju 2019. godine, a radi se o narandžastoj boji sa zlatnom podlogom.

"Globalni tim stručnjaka pročešljao je svijet u potrazi za novom bojom godine. To uključuje industriju zabave, filmsku produkciju, industriju putovanja i umjetničke kolekcije, nove umjetničke pravce, sve oblasti dizajna, mode, popularne turističke destinacije, kao i nove životne stilove, uključujući i društveno-ekonomske uslove", naglasila je Lauri Presman, potpredsjednica "Pantone" instituta za boje.

"Pantone" navodi da je nijansa Living Coral boja bezbrižne sreće. Te simboliše našu urođenu potrebu za optimizmom i radosnim događajima - osjećanje za kojim, pretpostavlja se, ljudi danas žude.

"Živopisna, ali puna Pantone 16-1546 Living Coral nas okružuje toplinom te pruža udobnost i plovnost u našem kontinuiranom okruženju", saopštili su iz kompanije.

Svježa boja i puna života u naše će enterijere unijeti novu dozu optimizma i dobre volje. Poznato je da boje, jednako kao i mirisi utiču na naše raspoloženje i emocije pa ako je suditi prema najavljenom dizajnerskom hitu, godina koja je pred nama bit će prava eksplozija životnosti, energičnosti i poleta.

Nakon sumorne zime dubokih tonova, koralna boja pravi je izbor za vraćanje energije i to putem prostora koji nas okružuje.

Dizajneri savjetuju kako bi bilo idealno staviti naglasak na ključne komade namještaja i njima razigrati prostor – npr. presvući omiljeni kauč baršunom u boji korala ili osvježiti barem jedan zid u prostoriji svježinom koralne boje.