Temperature su sve niže pa atmosfera u domovima treba biti sve toplija. Mekane dekice, prekrivači i tepisi, lampice, svijeće, dio su posebnog zimskog dekora koji unosi radost u svaki dan. Zima je razdoblje kad većinom boravimo u toplini svog doma. Zato je bitno da se u kući možemo u potpunosti opustiti i maksimalno uživati s ukućanima. Zimsko uređenje doma može biti složeno ili jednostavno koliko to želite.

zimskouredjenje1

Zimskom ugođaju u domu pridonijet će tople boje i prirodni materijali, ali i neki jednostavni detalji, kao naprimjer razbacani jastučići na drvenom podu, dekoracije poput elegantnog svijećnjaka, stalka za cvijeće, zidnog sata ili neke slike. Mirisne svjećice popularan su detalj za uređenje enterijera tokom čitave godine. Ipak, tokom zimskih mjeseci imaju posebnu čar. Pridonose toplini doma, te unose dozu romantike.

Pletene deke, čupavi krzneni prekrivači i jastuci pridonijet će toplini doma. U zimskim mjesecima je veliki tepih posebno dobrodošao.

zimskouredjenje2

Najbolja dimenzija je ona koja prekriva većinu prostorije, ostavljajući nepokrivenim otprilike pola metra do metar od ruba tepiha do zida, a posebno su poželjni vuneni tepisi.

Fokus bi trebao biti na tepisima koji mogu oponašati dojam hladnoće na otvorenom, a istovremeno stvarajući osjećaj topline doma uz ostatak enterijera. Mijenjanje zavjesa ovisno o godišnjim dobima neće imati samo estetski karakter, nego isto tako može biti i funkcionalno.

zimskouredjenje3

Zamijenimo li ljetnije lanene materijale nešto toplijima, prostor će postati topliji i zaštićeniji od hladnoće, a odabirom pravih boja, uzoraka i tekstura utoplit ćemo ga i vizuelno.

Popularan motiv svakako je i karirani uzorak. Najveću toplinu u prostor će unijeti drvo. Ovaj materijal vizualno je privlačan i uljepšat će boravak u zatvorenom prostoru tokom hladnih zimskih dana. Ako nemate drveni namještaj, dovoljno je da u prostor unesete neki drveni detalj.