Otprilike trećinu života provedemo spavajući, a tada na posteljini, madracu i jastucima ostavljamo djeliće sebe u obliku znoja, miliona mrtvih stanica kože, prljavštine... To pak privlači grinje koje se u takvom toplom i vlažnom okruženju razmnožavaju, ali i ostavljaju svoj izmet. Razmnožavaju se i bakterije.

jastukpranje

- Najbolje što možete učiniti za početak je dobro ih otresti od svih ostataka koječega i od prašine. Ako to nije dovoljno, upotrijebite usisivač pa njim prijeđite po jastuku ili ga okačite vani kad je jako vjetrovito - savjetuje Sarah Dempsey, stručnjakinja za čišćenje iz Velike Britanije, kako očistiti jastuk bez korištenja mašine za veš.

Potom ga prebrišite vlažnom krpom od mikrofibre na koju ste stavili malo blagog deterdženta.

- Postoje li tvrdokorne mrlje, možda ćete morati pribjeći ribanju, ali nemojte trljati prejako jer to može oštetiti jastuk. Potom biste ga trebali sušiti vani. To može potrajati neko vrijeme, ovisno o tome koliko ste vode potrošili tokom procesa čišćenja i koliko je toplo - pojasnila je.

Nakon pranja i sušenja savjetuje na jastuk staviti zaštitnu navlaku pa tek onda jastučnicu, no ukoliko nemate takvu navlaku, stavite dvije jastučnice - tako će se jastuk manje prljati.

- Tako postoje dva sloja tkanine između vašeg lica i jastuka, a ne samo jedan - objasnila je.

Napomena: Nije preporučljivo prati jastuk, neovisno radite li to u veš mašini ili ručno, ako nemate mogućnost adekvatnog sušenja, u sušilici za veš ili na jakom suncu. Naime, jastuk koji nije dobro osušen jer se suši presporo je dobra podloga za razvoj plijesni, a to ne želite udisati dok spavate.