Ljudima koji spavaju na boku potreban je čvrst jastuk, onima koji spavaju na leđima mekan i niski jastuk kako bi vrat ostao poravnat s leđima. Najviše problema kod odabira jastuka imaju spavači na trbuhu.

jastuk1

Kako odabrati pravi jastuk ovisi o dva faktora - zdravstvenom stanju i načinu na koji spavate. Loše vijesti: ne postoji samo jedan savršeni jastuk. Svi jastuci su dobri za nešto, ne postoji jedna veličina koja odgovara svima. Dobra vijest je ipak da postoje stvari koje možete uzeti u obzir kako biste pronašli pravi jastuk za sebe.

Procijenite svoje zdravstveno stanje

Način na koji spavamo utječe na bezbroj stanja s kojima se mnogi od nas suočavaju, od problema sa sinusima, vrtoglavice i žgaravice. Ako imate apneju za vrijeme spavanja i koristite pomagalo za disanje, poput CPAP stroj, jastuk koji koristite također može utjecati na vašu masku i spriječiti dotok zraka - posebno ako spavate na boku. Razumijevanje vaših zdravstvenih stanja prvi je korak do pronalaska jastuka koji vam najbolje odgovara i koji će vam pružiti kvalitetan san.

jastuk3

 

Kako odabrati pravi jastuk ovisi o vašim navikama spavanja?

Navike poput spavanja na leđima, boku i trbuhu zahtijevaju različite vrste potpore koje trebate od jastuka.

- Pokušajte kičmu dovesti u relativno ravan položaj. Svako će to napraviti na svoj način tako da mu bude ugodno - objašnjava Matthew O’Rourke, fizikalni terapeut u rehabilitacijskoj bolnici Spaulding u SAD-u.

Ako spavate na leđima

Ljudi koji spavaju na leđima obično trebaju niži i/ili mekši jastuk. Tvrdi jastuci će držati glavu u položaju nagnutom prema naprijed, opterećujući vrat i dišne ​​puteve. Preporuka je da se ispod koljena stavi jastuk radi pravilnog poravnanja kičme tokom spavanja.

Ako spavate na boku

Ljudima koji spavaju na boku potreban je čvrst jastuk, onaj koji podupire vrat, tako da ostane u razini s ramenima, piše Lifehacker. Razmislite i o stavljanju malog jastuka između nogu kako biste poravnali kičmu i vrat dok spavate.

jastuk2

Ako spavate na trbuhu

Ovim spavačima je najgore, jer ovaj položaj stvara napetost u tijelu.

Preporučuje se tanki ili nikakav jastuk kako bi se izbjegao napor u području vrata i leđa. Postavljanje jastuka ispod područja zdjelice moglo bi pomoći u ublažavanju dijela stresa na vratu i leđima.

- Tip jastuka koji odaberete je stvar ličnih želja i potreba, ali pokušajte ih uskladiti sa svojim navikama spavanja. Naprimjer, ja volim pahuljaste jastuke, ali sam svjestan da spavam na boku i da mi je za zdravlje bolje nabaviti tvrđi kockasti jastuk - objašnjava.