Kuhinja je jedno od najvažnijih prostorija u domu, ali često je i jedna od onih koje se najbrže zaprljaju. Svima nam se ponekad dogodi da nam kuhinja izgleda neuredna i prljava, ali nemamo dovoljno vremena za temeljno čišćenje. Srećom, postoji način da brzo i efikasno očistite kuhinju, čak i kada vam je na raspolaganju samo 15 minuta.

ciscenjekuhinje2

U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta kako da postignete sjajne rezultate u kratkom vremenskom periodu.

Organizujte se

Prije nego što započnete sa čišćenjem, organizujte se. Pripremite sve potrebne čistače, krpe, spužve i kante za smeće kako biste izbjegli gubljenje vremena tražeći ih dok čistite. Također, isključite sve nepotrebne distrakcije poput televizora ili telefona kako biste se fokusirali samo na čišćenje.

Spremite nepotrebne stvari

Pregledajte površine kuhinje i uklonite sve nepotrebne predmete. Stvari poput novina, pošte, praznih ambalaža i drugih nepotrebnih predmeta treba odmah pospremiti. Sve što ne pripada kuhinji stavite na mjesto ili bacite.

Brzo brisanje površina

Uzmite vlažnu krpu ili papirnati ubrus i pređite preko svih radnih površina, stolova, šporeta i sudopera. Ovo će vam pomoći ukloniti vidljive mrlje, mrvice i masnoću. Ako primijetite tvrdokorne mrlje, koristite sredstvo za čišćenje koje je prikladno za određenu površinu.

Sudoper i posuđe

Ako imate prljavo posuđe u sudoperu, napunite ga vodom i dodajte malo deterdženta za pranje suđa. Ostavite posuđe da se namače dok čistite ostatak kuhinje. Nakon nekoliko minuta, moći ćete brzo oprati posuđe, isprati i ostaviti da se osuši.

Frižider

Ako primijetite da vaš frižider ima neredovne i neuredne police, iskoristite ovo kratko vrijeme za brzo sortiranje. Izvadite sve pokvarene ili istekle namirnice i bacite ih. Organizujte preostale namirnice i obrišite eventualne mrlje ili prolivenu tečnost.

Podovi

Brzo pređite podove kuhinje usisivačem ili metlom kako biste uklonili mrvice i otpatke. Zatim pređite preko podova sredstvom za čišćenje, koristeći mop ili krpu. Fokusirajte se na vidljiva mjesta i ostavite dubinsko pranje podova za kasnije.

Na kraju, pregledajte kuhinju i provjerite jeste li uklonili sav nered. Očistite sve ostatke prašine ili mrlja koje ste možda propustili tokom brzog čišćenja. Pregledajte prozore i ogledala u kuhinji i obrišite ih kako bi zasjali.

Čišćenje kuhinje može biti jednostavno i brzo, čak i kada nemate puno vremena. Slijedeći navedene savjete i organizirajući se unaprijed, možete postići sjajne rezultate u svega 15 minuta. Važno je fokusirati se na najvidljivija područja i ne pokušavati obaviti dubinsko čišćenje u ovom kratkom vremenskom periodu. Uklonite sve nepravilnosti, obrišite površine i organizujte prostor kako biste kuhinju učinili čistom i urednom.