Prije nego što počnete farbati, većina ormarića zahtijeva brušenje površine i popunjavanje pukotina ili neravnina. Nakon brušenja upotrijebite vlažnu krpu koja ne ostavlja dlačice kako biste uklonili svu prašinu i ostatke.

farbanjeormarica

Farbanje kuhinjskih ormarića jedan je od najjednostavnijih načina kako kuhinji dati potpuno novi izgled, a da pritom izbjegnete potpuno preuređivanje. Ipak, pri tom procesu ove greške pokušajte izbjeći:

1. Ne skidanje vrata ormarića

Za najbolje rezultate skidanje vrata bitan je korak. To će spriječiti kapanje boje i omogućit će farbanje svake površine ormara, iznutra i izvana.

2. Neadekvatna priprema

Prije nego što počnete farbati, većina ormarića zahtijeva brušenje površine i popunjavanje pukotina ili neravnina. Nakon brušenja upotrijebite vlažnu krpu koja ne ostavlja dlačice kako biste uklonili svu prašinu i ostatke. Sve male čestice koje se ne očiste mogu dospjeti u boju i uništiti netaknutu površinu ormarića.

3. Ne označavanje vrata i dijelova

Kako biste kasnije olakšali vraćanje vrata na pravo mjesto, odvojite vrijeme za njihovo numerisanje dok ih skidate. Dijelove stavite u malu kesu i na svaku stavite odgovarajući broj.

4. Nanošenje debelih slojeva boje

Prilikom farbanja kuhinjskih ormarića cilj je stvoriti izdržljivu površinu koja može preživjeti svakodnevnu upotrebu. Najbolji način za to je s više slojeva boje, a ne s jednim debelim premazom.

5. Izbjegavanje temeljnog premaza

Temeljni premaz pripremit će površinu tako da odabrana boja može zasjati. Samo pazite da koristite odgovarajuću vrstu temeljnog premaza za ormare koje farbate.

6. Pogrešna završna boja

Kako biste lakše očistili ormare, idealan je malo sjajniji premaz. Preskočite mat boju u korist polusjaja ili satena.

7. Ostavljanje malo vremena za sušenje

Ormarići mogu biti suhi na dodir u roku od nekoliko sati, ali proces stvrdnjavanja može potrajati nekoliko dana. Dok se boja potpuno ne stvrdne bit će osjetljivija na strugotine i tragove. Najbolje je pričekati najmanje 48 sati prije njihovog vraćanja na mjesto.