Izbor ploče za kuhanje i njen položaj veoma su važni jer od toga zavisi užitak i uspjeh rada u kuhinji.

napakuhinja2

Najbolje bi bilo da je ploča postavljena blizu sudopera i površine za odlaganje vrućih posuda i, ukoliko je moguće, ispod snažne nape koja će se pobrinuti za uklanjanje  jačih mirisa i pare.

Kombinirane ploče za kuhanje

Plinske, električne, staklokeramičke ili indukcijske ploče ugrađene u radnu površinu i zidna rerna omogućavaju prilagodljivu upotrebu energenata – brzo djelovanje grijne ploče uz ujednačenu temperaturu rerne.

napakuhinja3

Ponuda grijnih ploča iznimno je velika. Proizvođači uz njih nude i parna kuhala, pekače i grijače prilagođene woku (kineskoj posudi za kuhanje), tako da svako može odabrati ploču po vlastitoj želji.

Dobra ploča za kuhanje može se opremiti različitim dodacima prilagođenim vašim kulinarskim navikama. Keramička grijna ploča sa ugrađene dvije nape, parnim kuhalom i pekačem na malom prostoru pruža nekoliko mogućnosti pri pripremanju hrane.

Ukoliko stavite granitnu radnu plohu do šporeta, na nju možete odlagati vruće i teške posude. Mnogi kuhari najviše vole raditi s plinskim plamenicima jer im je lako nadzirati temperaturu. Prostor između četiri plamenika ponekad nije dobro iskorišten, ali postoje šporeti na kojima se između rešetki za posude nalaze dva odlagališta.

Napa iznad ploče za kuhanje

Kondenzacija pare problem je za mnoge kuhinje, jer šporeti stvaraju toplinu i vlagu. Kako biste to spriječili, a time i stvaranje plijesni, razmislite o postavljanju nape. Ako napa ima ugrađeni ventilator, utvrdite koliko je tih kada je uključen. Ako je ventilator glasan, provjerite možete li ga postaviti na vanjski zid.

napakuhinja1

 

Korisni savjeti:

  • U kuhinji se dugo zadržavamo ispred ploče za kuhanje. Uredite kuhinju tako da se ploča nalazi na sigurnom i pogodnom mjestu, možda na središnjem dijelu ostrvskog elementa.
  • Pri planiranju mjesta za ploču za kuhanje, ne zaboravite na ograničenja napa potrebnih za uklanjanje neugodnih mirisa i pare. Najdjelotvornije su nape pričvršćene na vanjske zidove, dok su pločama za kuhanje na ostrvskim elementima potrebni snažniji sistemi ozračivanja.
  • Nape se razvrstavaju prema količini zraka koji mogu pročistiti u jednoj minuti. Izračunajte volumen prostora i potom odredite snagu nape.
  • Želimo li da besprijekorno rade, ploče za kuhanje moraju se lako čistiti. Mnogi pekači su izrađeni tako da stanu u mašinu za suđe. Provjerite je li ploča za kuhanje napravljena tako da se mast ne skuplja u uglovima koje je teško očistiti.
  • Izbjegavajte nestabilne pekače. Ako je metalna rešetka premalena ili previsoka, kuhinjsko posuđe moglo bi se prevrnuti.
  • Ako ploču za kuhanje često koristite, neka zaštitna ploha i držači posuda budu od izdržljivih materijala, naprimjer od nehrđajućeg čelika ili emajlirani.