Dnevna prostorija treba biti opuštajuća oaza, a neki od trikova da ona takva i postane je da uklonite sve nepotrebne stvari, knjige složite po boji ili deke spremite u ukrasne korpe.

dnevnasoba1

 

1. Knjige složite po boji

Iako ovaj stil organizacije knjiga nije za svakoga, ali organizacija knjiga po boji umiruje oko. Knjige će dnevni boravak učinit veselim i opuštajućim prostorom.

dnevnasoba2

dnevnasoba5

 

2. Kupite pladanj za daljinske upravljače

Ništa nije gore nego kada želimo sjesti i pogledati televiziju, a ne možemo pronaći daljinski upravljač. Kupite pladanj i stavite ga u dnevnu sobu kako biste uvijek daljinske upravljače vratili na isto mjesto.

dnevnasoba3

 

3. Ograničite količinu dekorativnih jastuka

Jastuci mogu pridonijeti osjećaju ugode u dnevnoj sobi, ali također mogu učiniti da ona izgleda pretrpano. Zadržite one koje redovno koristite za udobnost i uklonite one koji su isključivo ukrasni.

dnevnasoba4

 

4. Deke spremite u ukrasne korpe

Koliko god slagali deke, vjerovatno ih uvijek nađete neuredno složene. Uklonite tu frustraciju iz svog života dodavanjem velike korpe negdje na pod u dnevnoj sobi.

 

5. Uklonite sve iz prostorije

Ovaj korak je drastičan i traje neko vrijeme, ali isplati se. Izvadite sav namještaj, uklonite slike sa zida, skinite ukrasne predmete s polica za knjige, itd. Neka soba diše.

Zatim polako vraćajte predmete, po potrebi. Možda ćete se iznenaditi koliko je nepotrebnih predmeta zatrpavalo vaš prostor.