Jedna od blagodeti selidbe je što vam omogućava da izvršite detaljni inventar svih svojih stvari. Kad svoj dom spakujete u razne kutije i kofere, prisiljeni ste suočiti se sa svim svojim stvarima i procijeniti koji su komadi dovoljno važni za prijevoz u novi prostor.

selidba1

Ako ste već puno toga uradili prije, možda ćete biti izbirljivi - svi znamo koliko je teško sortirati okvir po okvir, kad sve što želite jeste da konačno sve završite.

Razgovarali smo s dizajnerima kako bismo otkrili pet stvari koje uistinu ne trebate spakovati - nema potrebe da se zbog toga osjećate loše.

1. Dodatne umjetnine

Vaša omiljena umjetnička djela uvijek će vam biti glavni prioritet i imat će mjesto gdje mogu zablistati. Dizajnerica Pamelu O’Brien iz Pamela Hope Designs, kaže:

"Uvijek premještamo sve umjetnine u novi dom i pronalazimo pravi prostor za njih. Međutim, mnogi klijenti imaju gomile uokvirenih umjetnina uguranih u ormar za goste. Većina je izblijedjela, nevažna i nezanimljiva. To su predmeti koje trebate pustiti. Ili prodati ili pokloniti. Ništa od ovoga nije potrebno ponijeti sa sobom ako nema posebnu vrijednost, sentimentalnu ili bilo koju drugu."

selidba2

 

2. Neiskorišteni tepisi

O’Brien kaže da će, poput posebnih umjetničkih djela, pravi tepisi uvijek imati presedan.

"Ako imate dobre prostirke, možete ih čuvati cijeli život", kaže ona. "Često premještamo prostirke u potpuno drugu sobu u novoj kući i oni se lijepo uklope."

(Iskoristite priliku da svoje omiljene komade očistite prije selidbe, savjetuje ona.)

Sve neuredne komade vjerovatno biste trebali baciti.

"Dobri sagovi sjajna su investicija, ali jeftine prostirke ne bi trebale ići sa vama", objašnjava O'Brien.

Ne biste se trebali osjećati loše zbog rastanka s takvim komadima. Na kraju, "Normalno je da se prostirke prljaju i habaju, a i njihova veličina je specifična za svaku sobu“, kaže dizajnerica Courtney Sempliner.

3. Bacite jastuke i zavjese

Takvi su komadi vjerovatno vidjeli i bolje dane, a možda su i pomalo ostarjeli, ovisno o tome koliko dugo živite u nekom prostoru, tako da ih možete baciti.

"Uvijek je dobar osjećaj urediti novi dom sa svježim zavjesama i baciti jastuke", kaže dizajnerica Leah Ervi.

selidba3

A zašto ne biste iskoristili ovaj period da ubacite novu nijansu u dnevni boravak? Ervi dodaje, "Novi početak je pravo vrijeme da prihvatite i potpuno novu paletu boja."

"Ne zaboravite promijeniti punjenja za jastuke, dodaje Ines Mazzotta iz Kelly Hopter Interiors. "Oni skupljaju prašinu i alergene pa je važno da ih povremeno zamijenite.", kaže ona.

4. Neželjene knjige

Zaustavite se prije nego što spakujete kutije teških knjiga. Umjesto toga, odlučite koje naslove zaista želite zadržati, a ostatak donirajte - ili neke od njih dajte prijateljima koji mogu uživati ​​u njima.

"Preseljenje u novi dom savršeno je za uređivanje vaše zbirke knjiga i poklanjanje onih koje više ne služe vama ili vašem životnom prostoru", objašnjava Sempliner. "To je nešto za što većina nas ne odvaja vrijeme, a trebali bi često obnavljati ili osvježavati kolekciju. Zato je selidba velika motivacija."

selidba4

Zahvalit ćete kasnije kad budete imali dovoljno slobodnog prostora na policama u novom domu, pogotovo ako žudite za minimalističkim načinom života.

5. Bezlični dekor

Svi imamo one ukrasne predmete koje smo kupili isključivo zato što su bili na akciji, kao i predmete koji su u jednom trenutku bili u trendu, ali više ne izazivaju radost. Izbacite ih.

"Rekao bih da izbacite sve što vas ne čini da se lijepo osjećate", napominje dizajner Sam Cram. "Trebali biste voljeti sve u svom domu, tako da je selidba savršen izgovor da se riješite onoga što vam se ne sviđa! Počnite ispočetka u novom domu ... i opremajte polako. "

Napokon, najbolji ukrasni predmeti su oni koje sakupljate jer su vam važni - možda ih pokupite tokom putovanja ili kupite nešto od obrtnika kojem se divite. Ove vrste komada održat će svoju vrijednost godinama koje dolaze - a možda će čak i potaknuti razgovor kad gosti svrate.

Ljepota preseljenja u novi prostor je u tome što zaista možete odvojiti trenutak da odredite svoje namjere kako želite živjeti u svom novom domu. Možda priželjkujete manje nereda, neutralniju paletu, moderne ugrađene elemente. Sve ove ciljeve moći ćete bolje ostvariti razilazeći se s predmetima koji samo zauzimaju prostor, a ne ostvaruju puno toga drugog. Vaša nova dnevna soba vas čeka!