Lana Barać, stručna saradnica Enterijer.ba, savjetovala je čitateljku Dijanu koju nijansu ljubičaste izabrati za dječiju sobu gdje će namještaj biti bijelo-bež boje.

........................................................................

 

Poštovani!

Treba mi pomoć oko bojanja zidova u sobi moje kćerke. Soba je u izradi i namještaj će biti kombinacija bijelo - bež boje. S obzirom da jako volimo ljubičastu i imamo namjeru zavjese, tepih deku i možda još koji detalj kupiti u toj boji, treba nam savjet oko boja na zidovima.  

Koju nijansu ljubičaste izabrati i kako je kombinirati, samu ili sa još jednom bojom? Super mi je kombinacija sa bojom čokolade ili srebrnom, ali ne mogu si predočiti koja bi mi bolje odgovarala uz namještaj. Da li bojati sve zidove? Kako vam zvuči da jedan zid bojam npr. trakasto ljubičasto - čokoladno, a ostale samo ljubičasto?

Molim za savjet! Hvala.

Lijep pozdrav,

Dijana Pavletić

........................................................................

Draga Dijana,

Kako sam pročitala u Vašem upitu, Vi ste se već odlučili na izbor ljubičaste boje u enterijeru. Prije nego što se upustite u farbanje zidova dječije sobe, trebalo bi da znate da postoji nekoliko nijansi ljubičaste boje.

Primjer tople nijanse ljubičaste                                                                                               Primjer hladne nijanse ljubičaste





 

 

 



S obzirom da je ljubičasta boja nastala miješanjem plave i crvene, njen valer varira od hladnije (u tom slučaju je veća primjesa plave), pa do toplije nijanse (kada je crvena više zastupljena). Budući da ste već kupili namještaj u krem boji, preporučujem Vam da se opredijelite za toplije nijanse ljubičaste boje.

 

Dodatak sive i čokoladne boje

Kombinacija sa sivom i čokoladno braon bojom je sasvim dobra. Ukoliko poželite da u enterijer unesete još neku boju, mogu Vam reći da sigurno nećete pogriješiti ukoliko se odlučite za boju postavljenu suprotno ljubičastoj na krugu boja, dakle žutu. Vibrantan odnos između ovih dvaju nijansi unijet će živost u prostoriju.

Također, nećete pogriješiti ukoliko se odlučite za svjetlije nijanse zelene (onu sa više primjesa žute u sebi).

Kako okrečiti zidove?

Što se tiče same količine boje koju ćete upotrijebiti prilikom farbanja zidova, savjetovala bih Vam da ne krečite sve zidove u ljubičastu, osim ukoliko se ne odlučite za svijetlu i prozračnu nijansu ljubičaste, poput nijanse jorgovana.

U suprotnom boja bi mogla “ugušiti“ prostoriju, odnosno djelovati previše tmurno. Trake, odnosno pruge u enterijeru se veoma dobro uklapaju. Ukoliko se odlučite za horizontalne pruge, moći ćete vizuelno proširiti prostoriju, dok se vertikalnim prugama njen volumen vizuelno povećava u visinu.

Za sam kraj Vam savjetujem da pustite mašti na volju, poigrate se i u enterijer dječije sobe unesete dovoljno zanimljivih detalja u kojima će Vaša djeca uživati.

S poštovanjem,

Lana Barać, d.i.a.

Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvor fotografija:

www.hometdecor.com
www.lushome.com
www.getitcut.net
www.original-home.ru