Stručna saradnica Lana Barać dala je savjete za organizaciju potkrovlja našim čitaocima koji žele da ga prilagode svojim potrebama i da se uskoro usele u svoj novi dom. Potkrovlje kao veoma inspirativan prostor, izuzetno je zanimljiva tema za arhitekte i dizajnere enterijera.

..................................................................................


Poštovani,

mi smo mladi bračni par (25 i 26 godina) i želimo da adaptiramo potkrovlje koje je trenutno van funkcije. Planiramo da nisko potkrovlje podignemo za određenu visinu koja bi bila funkcionalna za boravak, te da ugradimo običnu stolariju (trenutno nismo za opciju krovnih prozora). Potreban nam je Vaš savjet vezano za organizaciju prostora, orijentaciju kuhinje, kupatila, soba i dnevnog boravka. Postoje zone koje su predviđene da budu kupatilo i spavaća soba, za sve ostalo želimo da nam date Vaš savjet. U budućnosti planiramo proširenje porodice, te bismo pored jedne spavaće željeli imati i još jednu, buduću dječiju sobu.

Sve dodatne podatke Vam šaljemo u prilogu.

Nadamo se Vašem odgovoru.
Veliki pozdrav,

Mirjana i Boško


..................................................................................


Poštovani,

prije nego što se detaljnije upustim u davanje odgovora na vaš upit, voljela bih da izrazim zadovoljstvo što ste mi uputili zahtjev za organizaciju potkrovlja. Kod nas ljudi obično zanemaruju ovaj dio stambenog prostora, pretvarajući ga u ostave, prostorije za sušenje veša i klasične tavane, ni ne sluteći koliko ovaj prostor zapravo posjeduje potencijala.

Na narednoj skici predstavila sam organizaciju prostora u postojećem stanju. Bilo bi dobro da ste mi poslali i samu visinu nadzitka potkrovlja, s obzirom na to da se prilikom rasporeda namještaja i prostorija treba voditi računa i o samoj visini i položaju krovne ravni. Prema postojećem stanju napravila sam dva varijantna rješenja koja ću u daljem tekstu predstaviti, a skice rasporeda prostorija prate i planovi dogradnje pregradnih zidova.


Varijanta 1

Prilikom organizacije prostorija, pogotovo u potkrovlju, izuzetno je važno povesti računa o orijentaciji u odnosu na zabatne zidove, jer je sa tih strana moguće ostvariti prirodno osvjetljenje. Naravno, moguće je uzeti u obzir i ugradnju krovnih prozora, ali kako ste naglasili da želite standardnu stolariju, moguće je da se pametnom organizacijom ograničite i samo na nju.

S obzirom na činjenicu da pristup u potkrovlje ostvarujete putem vanjskog stepeništa, predložila bih vam da napravite manji ulazni hodnik koji predstavlja vrstu vjetrobrana. U tom prostoru ćete, istovremeno, moći da smjestite praktičan cipelarnik ili garderober. Iz ulaznog hodnika pristupate jednom objedinjenom prostoru kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka, koji su orijentisani na ulaznu fasadu i sa te strane dobijaju prirodno svjetlo. Na suprotan zabatni zid orijentisane su dvije spavaće sobe i kupatilo.





Varijanta 2

Drugi plan rasporeda ne odstupa mnogo po konceptu od prvog. Radi se o longitudinalnom grupisanju prostorija tzv. dnevne zone (kuhinja, trpezarija i dnevni boravak). Kada bismo poredili prvo i drugo rješenje, razlika je u tome što su spavaća soba i kuhinja/trpezarija zamijenile pozicije u tlocrtu. S obzirom na to da se položaji i okvirni gabariti prostorija lako čitaju iz predloženih skica, neću se upuštati u detaljna objašnjenja.





Potkrovlja su izuzetno inspirativni prostori

Što se tiče same materijalizacije, potkrovlja predstavljaju izuzetno inspirativne prostore. Posebno kada je riječ o krovnoj konstrukciji i drvenim gredama, koje ukoliko su vidljive, ostavljaju izuzetan utisak topline i ušuškanosti prostora. Inspiraciju za uređenje možete potražiti na sljedećim slikama koje predstavljaju primjere se interneta koje sam izdvojila za vas.





Za kraj ostaje samo da vam poželim mnogo sreće u organizaciji vašeg životnog prostora. Nadam se da su vam savjeti bili korisni.

Lijep pozdrav,

Lana Barać, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.